Lonely Boy: Uspjeh nije konačan

uspjeh

Još jednom ću se referirati na kolumnu kolegice na She.hr-u i prestajem. Ovog puta nemam baš nikakvih zamjerki na tekst pod nazivom “Saznajte kako osvojiti jackpot”. Lijepo, jasno i konkretno napisano.

Međutim, povremeno razmišljam što bih ja smatrao “jackpotom”. Što bi me dovoljno usrećilo? Može li to biti nešto kratkoročno ili se odnosi isključivo na događaj/uspjeh čije “pipke” sustavno osjećam, prepričavam drugima, pokazujem na trenutnim, rekli bi “real time” primjerima? Na prvu, moralo bi biti ovo drugo, zar ne? Životni jackpot mora biti strašno jaka stvar i mora, barem u nekom smislu, ostvariti osjetnu, konkretnu prisutnost u našoj svakodnevici. Tko je vidio ili čuo za osobni jackpot koji se zbio, odnosno zbivao neko vrijeme, međutim sada je prošao, a konkretnih benefita nema?

Godina dana kao cijela vječnost

Povremeno kontempliram o osobnom uspjehu iliti jackpotu. Ono što sam dosad iznjedrio jest da jackpot ipak ne mora biti ništa veliko, dugoročno. Čak ne mora niti uključivati neki primjetan uspjeh ili “pobjedu”. Svi se mi konstantno pitamo što zapravo želimo? Ajde, možda u nekoj maloj mjeri gdje želimo biti za pet godina, ali smo istovremeno dovoljno oprezni i pametni da znamo da je i godina dana jako dug period. Proleti brzo, kako često govorimo jedni drugima u društvu, ali je to ipak dug period, posebno uzimajući u obzir da u godinu dana život može otići iz jebenog, totalno brutalnog, “život-je-čudo-život-je-lijep” tipa u potpuni tornado. Može naravno biti i nešto između, neka zlatna i lijepa sredina, a koja se opet u samo jednom danu može pretvoriti u neku potencijalno bolnu sivu zonu.

Kako se onda uopće pitati gdje želimo biti za dvije, tri, četiri ili pet godina? Ima li to ikakvog smisla? Ima, naravno. Zvijezde vodilje su korisna, stabilna ideja i poznajem puno ljudi koji su te zvijezde vodilje dosanjali. Ipak, treba biti oprezan. U mnogočemu su te zvijezde vodilje utopija ili to mogu postati u jednom trenutku. Ako ih ne dosanjamo ili se počnemo sve više udaljavati od njih, prijeti li nam opasnost od psihičkog kolapsa, gubitka identiteta, vizije i smisla? Ili je ipak u tom trenutku bitno modificirati ih i pronaći nove?

I borba je uspjeh

uspjeh

Ne znam iskreno što bih ja smatrao svojim jackpotom, ali ne mogu reći da mi je suviše bitno da to doista i otkrijem, koliko god ja trošio vremena razmišljajući o tomu. Za mene, evo trenutno, jackpot znači imati priliku boriti se za ono što volite, što vas usrećuje, boriti se za osobu koju obožavate, ljubav koju idealizirate, kao i ljude, prijatelje koje želite oko sebe. Jackpot je dobiti priliku na poslu o kojem ste sanjali, ali nije nužno povezan s uspjehom na tom poslu, kao niti s uspjehom na ljubavnom planu koji ste zacrtali.

Jackpot je prilika da se borite. Da uopće prepoznate svoje zvijezde vodilje, ali i da imate priliku ustrajati na njima, imajući u vidu da su one istovremeno i, koliko god paradoksalno zvučalo, kratkoročne koliko i dugoročne. Jackpot je zdravlje, ali je i ljubav. Jednako tako je i posao koji volite, ali i vrijeme koje provodite s prijateljima. Svašta nešto, kako za koga i kako kad.

I u tom smislu, mislim da nema baš svatko priliku osjetiti taj jackpot, ali to je život. Ne treba se time opterećivati. Jer, u konačnici, za jackpot možeš igrati dokle god je svijeta, a isto tako postoje i petice, četvorke, trojke… koje mogu biti jako, jako dobre.