Luda: Otkačena priča o dvije blizanke koja će vas šokirati, ali i nasmijati

Alvina Knightly živi u Londonu turobnim i nesretnim životom. Mrzi svoj posao i cimere te cinično gleda na svijet oko sebe. Beth Knightly, njezina jednojajčana sestra blizanka ima sve: luksuznu vilu u Italiji, zgodnog muža i prekrasnog sina. Dvije sestre, dvije polarne suprotnosti. Dva svijeta koja će se uskoro sudariti.

Kada Beth pozove Alvie u svoju vilu u Taormini na Siciliji, Alvie je s pravom sumnjičava. Njih dvije jedva da i razgovaraju, a tako je još iz djetinjstva. Dok je Alvie cijelog svog života bila crna ovca, sva pažnja bila je na briljantnoj Beth. No, kako joj se u Londonu sve srušilo, Alive ipak pristane i krene u avanturu koja će njezin život promijeniti u potpunosti. Pod time mislimo stvarno u potpunosti: na Siciliji će svoj identitet zamijeniti sestrinim, preuzimajući time i njezin život koji ne samo da nije savršen kakvim joj se činio izdaleka, već je prava noćna mora u kojoj se mora boriti za goli život.

Iako je pisana na način simpatičnog chick-lita ispričanog u prvom licu (doduše uz količinu ironije koja je neuobičajena u žanru), ova je knjiga fantastičan miks različitih žanrova koji je vrlo teško ukalupiti u nešto već viđeno: ima tu strastvenih ljubavnih odnosa, sarkastičnog humora, mračne obiteljske drame koja je ispričana u flashbackovima, neočekivanih ubojstava, prekrasnih opisa očaravajuće Sicilije. Ali čekajte, to nije sve. U priču se upliću mafijaši kojima još jedno dodatno ubojstvo ne čini razliku, zatim korumpirani svećenici spremni na krađu umjetničkih remek-djela, lude vožnje u skupim autima, shopping izleti kao da nema sutra i slično. Zbunjeni ste? I mi smo bili dok nismo počeli čitati ovu urnebesnu knjigu te se prepustili magiji autorice koja sve ovo lijepo zamotava u koherentnu cjelinu. Ispod svega stoji jedna ozbiljna priča o djevojci koja želi ono što želi većina nas: prihvaćenost u društvu i skladnu obitelj. Ali na putu joj stoji tih nekoliko minuta koje se vrte oko rođenja nje i sestre. Priče o blizancima često su jezovite, ali ova je posebna po tome što je glas naše naratorice izuzetno zabavan, krši sve društvene norme i čini je pomalo psihotičnom. No u svoj toj zabavi i suludim situacijama koje se događaju iz stranice u stranicu, čitatelja se podsjeća da se karakter naše protagonistice razvijao kroz traume koje su je duboko obilježile te ju je teško osuđivati.

Ako želite pročitati knjigu koja leti brzinom aviona koji probija zvučni zid, a pritom vas njegov let nasmijava do suza, preporučujemo vam „Ludu“ Chloe Esposito. Ovo je prvi dio trilogije koja obećava biti jednom od najzanimljivijih u posljednje vrijeme.

I da, Alvien omiljeni vibrator, a ima ih ona dosta, zove se Mr. Dick.

Stilus knjiga, 99,00 kn

Stilus knjiga daruje! Što trebate?

  • U komentare ispod objavljenoga članka, na našem webu, napišite #luda
  • Lajkate našu Facebook stranicu i Instagram profil – ako želite ili ako kojim slučajem to već niste napravile
  • Sharing is Caring – Bilo bi lijepo podijeliti objavu (postavke na javno), tagirati frendice, podijeliti iskustva, komentirati, preporučiti… Jer vaše nam je mišljenje važno!

Prijave primamo do 25. svibnja, točno u podne.

Možete se prijaviti samo jednom. Darovi čitateljicama bit će poslani samo na adrese u Hrvatskoj. Random.org bira, a dobitnici nakon objave svoje podatke s brojem telefona dostavljaju u inbox na našem Facebooku.

Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Dobitnica:
Tajana Gogić