Luksuzni umak iz francuskih kuhinja

american-salad-812652_960_720

Znate li koji je to slavni umak koji je „rođen“ u francuskoj kuhinji, a danas je sveprisutan i dostupan svima nama u bezbroj kombinacija? Njegovi su osnovni sastojci svježi žumanjci i suncokretovo ulje, a dodaju mu se još i ocat ili limunov sok, papar, senf… Zvuči poznato? Riječ je o toliko popularnoj majonezi.

Malo tko zna da se majoneza najviše počela upotrebljavati u francuskoj kuhinji polovicom 18. stoljeća. Umak je dobio ime po francuskom vojskovođi Mahonu koji je za Francusku osvojio grad i luku Minorku. Iz Francuske se izrada i upotreba majoneze širi kroz cijelu Europu i Ameriku. Majoneza se u početku proizvodila samo u domaćinstvu i ugostiteljstvu. Tek početkom 20. stoljeća majoneza se počela proizvoditi i industrijski.

Dugo je vladalo mišljenje da je majoneza luksuzni umak jer je njezina priprema domaćicama oduzimala mnogo vremena. Ipak, razvojem industrijske proizvodnje majoneza postaje lako dostupna svima.

A najpoznatija majoneza u hrvatskim krajevima jest ona Zvijezdina. Takvo nešto ni ne čudi, ako se uzme u obzir činjenica da je prva Zvijezda majoneza svjetlo dana ugledala daleke 1959. godine. Već više od pola stoljeća Zvijezdina se majoneza proizvodi po istoj, tradicionalnoj recepturi i ne sadrži konzervanse, dodatne arome ili stabilizatore. Upravo je svojom kvalitetom Zvijezdina majoneza osvojila brojne generacije i bila neizostavan dodatak koji je povezivao okuse najrazličitijih obroka.

Zvijezda_retro majoneza

Recepti iz starih kuharica – slasni i danas

A dok se prisjećamo povijesti majoneze, u nastavku donosimo i recepte sa Zvijezda majonezom nastale 1965. godine. Upravo su topli dani idealna prilika da isprobate neki od navedenih recepata te uživate u osvježavajućim i ukusnim zalogajima. U slast!

ENDIVIJA SALATA S MAJONEZOM

Oko 40 dag salate se očisti, opere i dobro ocijedi te izreže po duljini. Salata se začini s malo octa i soli. U duguljastu zdjelu složiti salatu, a na svaki kraj servirati majonezu u kojoj su pomiješani sitno rezani listovi endivije. U sredini zdjele na salatu složiti i nekoliko četvrtina kuhanih jaja. Majoneza se može razrijediti i s par žlica kiselog vrhnja.

MIJEŠANA SALATA

Sastojci: ¼ mrkve, 1 cikla, 1 srednji celer, 1 crveni luk, 2 kuhana krumpira, 15 dag kuhanog graška, majoneza, sol, ocat po ukusu

Mrkva, cikla, celer i luk očiste se i fino izribaju, a u smjesu se dodaju i kuhani grašak i kuhani krumpir izrezan na sitne kockice. Smjesa se posoli, doda se malo ulja i octa i posluži s majonezom.

Osim ove kombinacije, po želji se mogu odabrati i neke druge vrste povrća (cvjetača, šparoga, kiseli krastavci, paprika, rajčica).

RAJČICE S HLADNIM NADJEVOM

Zrelim rajčicama srednje veličine izvadi se sredina. Rajčice se posole i poulje, a zatim se dobro procijede i napune miješanom salatom. **

U plitku posudu poslagati listove matovilca, a na njih posložiti rajčice punjene miješanom salatom. Na vrh svake rajčice staviti plošku kuhanog jajeta i posipati peršinom. Jelo još malo ohladiti i izvaditi iz hladnjaka neposredno prije posluživanja.

** Miješana salata: 8 žlica kuhanog graška, 2-3 žlice kuhanog bijelog graha, 1 srednja kuhana mrkva, 1 kiselkasta jabuka, 2 kisela krastavca, 2 kuhana krumpira, 2 tvrdo kuhana jaja, 20 dag nareska

Sve sastojke narezati na male kockice i posoliti te dodati malo majoneze da poveže sastojke.