Lushev Orangutan sapun podiže svijest o deforestaciji

Prošlog petka, Lush je pokrenuo kampanju #SOSsumatra u suradnji sa SOS (Sumatran Oranguran Society) i njihovim lokalnim partnerom, OIC (Orangutan Informacijskim Centrom). Cilj Lush-a je podići svijest o deforestaciji, pomoći SOS i OIC u kupnji 50 hektara plantaža uljnih palmi, te regenerirati je ponovo u izvornu šumu.
Lush je u studenom 2017 putem #SOSsumatra kampanje uspio sakupiti 126,014 funti, što je omogućilo kupnju početnih 50 hektara plantaža palme. Ove godine SOS ponovno skuplja novac kako bi kupio još jedan komad zemlje. Kako bi to postigli nužna je suradnja s Lushom.

Helen Buckland, direktorica SOS-a, komentira: “Prošlogodišnja prodaja orangutan sapuna omogućila nam je kupnju 50 hektara zemljišta, koje se koristilo kao plantaža palmi za proizvodnju ulja, na rubu Leuser ekosustava u sjevernoj Sumatri. Plantaže palmi su uklonjene, te su na njihovom mjestu zasađene prašumske sadnice.“

Orangutan sapun

Kako bi pomogao sakupiti novac, Lush je izradio 14,600 Orangutan sapuna koji će se prodavati u Europskim prodavaonicama i online. Svaka kuna (osim PDV-a) od prodaje Orangutan sapuna ići će u svrhu vraćanja zemlje divljim orangutanima. Sa samo 14,600 izrađenih, ovaj narančasti sapun s uljem pačulija i ekstradjevičanskim kokosovim uljem iz Sumatre dragocjen je kao i primat kojem pomaže. Pobrinite se da dobijete svoj dok još možete, jer jednom kad nestanu, gotovo je… Kao i orangutani iz šume Sumatre.Unutar nekoliko kratkih godina ovo područje će ponovno bujati raznovrsnom vegetacijom koja će postati stanište za orangutane i mnoge druge vrste. Ponovno imaju priliku kupiti ključan komad zemljišta malo južnije, također na rubu Lauserovog ekosustava.

Granično područje nacionalnog parka na području Cinta Raja trenutno je mjesto sukoba između ljudi i divljine, te okrutnog krivolova.

Kao i nekoć, zemljišta se trenutno vode kao plantaže palminog ulja, a naš je cilj obnoviti ih i vratiti im nekadašnju slavu.

Uklanjanje uljnih palmi i ponovno sađenje šume potaknuti će orangutane i ostatak divljine da se vrate, šireći svoje stanište iz susjednog nacionalnog parka.

Prodaja orangutan sapuna ove godine će omogućiti stvaranje sigurne zone, što znači da će cijela trasa netaknute šume zauvijek biti zaštićena.