Već neko vrijeme po food portalima, blogovima i časopisima gledam ove predivne francuske kolačiće, posute šećerom u prahu. I naravno da to ne bih bila ja, da nisam nabavila originalni profesionalni kalup i da ih nisam i sama u svojoj izradi i pripremila. Radi se o malim biskvitnim, pomalo spužvastim kolačićima oblika školjke. Najčešće nalazimo klasične vanilin madelein kolačiće, iako oni mogu biti pripremljeni s dodatkom badema, oraha, kakaa ili okusa limuna ili naranče.
Madeleines su navodno nastali još u 18. st., u francuskom gradu Commercy, u regiji Lorraine, na sjeveru Francuske. Ime su dobili po mladoj djevojci Madeleine Paulmier koja ih je napravila za Stanislasa Leszczynskog, a koji je svrgnuo tadašnjeg kralja Poljske te je bio prognan u Lorraine.
Gotove kolačiće pospite šećerom u prahu. Najbolje ih je jesti istog dana kada ste ih i pripremili jer kasnije imaju tendenciju sušenja, a time postaju tvrdi. Najbolje ih poslužite uz topao čaj.
Potrebno:
(za 24 kolačića)
Postupak:
Madeleines su navodno nastali još u 18. st., u francuskom gradu Commercy, u regiji Lorraine, na sjeveru Francuske. Ime su dobili po mladoj djevojci Madeleine Paulmier koja ih je napravila za Stanislasa Leszczynskog, a koji je svrgnuo tadašnjeg kralja Poljske te je bio prognan u Lorraine.
Gotove kolačiće pospite šećerom u prahu. Najbolje ih je jesti istog dana kada ste ih i pripremili jer kasnije imaju tendenciju sušenja, a time postaju tvrdi. Najbolje ih poslužite uz topao čaj.
Potrebno:
(za 24 kolačića)
- 2/3 šalice šećera (140 g)
- 3 cijela jaja – sobne temperature
- 1 žličica čistog ekstrakta vanilije
- 115 g maslaca
- 160 g brašna
- 35 g škrobnog brašna (Gustina)
- 1/2 žličice praška za pecivo
- malo soli
- šećer u prahu za posipanje
- kalup za madeleines-e
Postupak:
- Pećnicu zagrijte na 200 C. Na laganoj vatri otopite maslac pa ga pustite da se ohladi. Mikserom pjenasto istucite jaja s šećerom i ekstraktom vanilije (tucite oko 4 minute). Kad je maslac hladan, lopaticom za miješanje kolača lagano ga izlijte i izmiješajte s smjesom od jaja. Zasebno izmiješajte suhe sastojke, prosijano brašno, škrobno brašno, malo soli i prašak za pecivo. Suhe sastojke dodajte smjesi maslaca i jaja te ih gumenom lopaticom zajedno dobro izmiješajte.
- Ukoliko kalup koji imate nije nonstick (neljepljiv) lagano ga podmažite otopljenim maslacem i pospite brašnom (višak brašna otresite). Žlicom uzimajte gotovo tijesto i punite utore u kalupu za madeleinse. Nemojte ih sasvim popuniti, već do 3/4 modla. Pecite ih oko 8 minuta, posebno ako imate nonstick (neljepljiv) kalup ili najviše do 10 minuta ako volite da madelein kolačići budu malo više zlatne boje. Pečene kolačiće izvadite i ohladite na tanjuru obloženom kuhinjskim papirom. Po želji ih pospite šećerom u prahu.
In this article:biskvit, Francuska, just good food, kalup, kolač, nada duhović, recept, šećer
Click to comment
You must be logged in to post a comment Login