Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Marmelada od naranči

Slatko, slađe, najslađe, marmelada.

Kako je u tijeku sezona naranči, i ove sam godine radila meni omiljenu marmeladu. Neki bi to nazvali Konfitura, Confiture. Iako nisam stigla objaviti recept, prošle sam godine isprobavala obiteljski recept iz Provanse, a ove jedan relativno stari, talijanski. Vrlo su slični, ali ovom talijanskom se na kraju dodaje i malo ruma što ga čini dodatno zanimljivim. Alkohol se uopće ne osjeća ali marmelada je ionako bila namijenjena za odrasle, za mene te mojeg svekra i još neke članove obitelji.

Postupak je jednostavan iako se nekima može učiniti i zamornim i dugotrajnim. No trud će biti nagrađen odličnim okusom. Mjeru po želji možete udvostručiti, ovo je recept za manje količine.

Potrebno je:
  • 6 bio naranči (organski uzgojenih), neprskanih
  • Pola do jednog limuna (tko voli kiselije) (organski uzgojenog)
  • Šećer – jednako koliko i naranči odnosno količina ovisi o težini naranči nakon namakanja, kao što je spomenuto kasnije u receptu
  • Voda – pola težine naranči (vidi u receptu)
  • 2 žlice ruma


Priprema:

1.
Prvo je potrebno neoguljene naranče namakati tri dana. Oprati ih pod mlazom topple vode, iščetkati četkicom. Vilicom probosti na nekoliko mjesta i staviti u lonac s vodom. Vodu je potrebno mijenjati ujutro i navečer. Četvrtog se dana prerežu na pola te narežu po duljini na vrlo tanke kriške (nekoliko milimetara, što tanje to bolje). Odstraniti koštice.
2. Izvagati naranče koje su sad teže jer su natopljene vodom. Dodati vodu kao što je napomenuto u sastojcima odnosno na primjeru to izgleda ovako: ako su naranče teške dva kilograma, treba im dodati 1 litru vode te kuhati. Dok ne provriju, narezati limun na isti način te nakon desetak minuta dodati u posudu.
3. Kuhati još nekoliko minuta i potom dodati šećer uz neprestano miješanje. Količina šećera na 2 kg naranči je također 2 kg ali može se dodati i manje. Također se za gušću marmeladu može staviti i manje vode. Miješati sve dok marmelada ponovno ne zakuha. Kuhati treba sve dok se marmelada ne počne zgušnjavati. Probu se napravi tako da se kapne malo marmelade na tanjurić te dodirne prstom ili puhne. Ako se kapljica marmelade ne razlijeva, marmelada je gotova. Provjeriti okus te dodati limun ili šećer prema ukusu.
4. Marmeladu skinuti s vatre i ostaviti neka se malo hladi. Za to vrijeme prokuhati staklenke.
5. Kad marmelada više nije jako vruća, dodati rum te odmah uliti u staklenke i zatvoriti ih da se napravi vakum.

Uživati uz svježe kroasane, pecivo ili kruh. U slast!

Marina kuharica

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Gastronomija

Ako ste ljubitelj biljne prehrane, a načela veganstva imate u malom prstu, sljedeći recept oduševit će sva vaša čula.

Gastronomija

Kremšnite su desert koji oduševljava nepce svih ljubitelja poslastica.

Savjeti i preporuke

Prhut mogu dobiti i osobe s masnom i osobe sa suhom kožom.

Gastronomija

Kopar odmah podsjeća na kisele krastavce i salatu od krumpira, ali je stoljećima imao mjesto u kuhinjama diljem Europe i Azije.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.