Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Medene cimet rolice

Miris cimeta svakoga će podsjetiti na Božić, pa ususret blagdanima možete napraviti upravo ovaj desert!

Cinnamon rolls ili cimet rolice već su dobro poznata slastica. Ni ne čudi da se cijeli jedan lanac slastičarnica bazira upravo na ovim rolicama.

Miris cimeta svakoga će podsjetiti na Božić, pa ususret blagdanima možete napraviti upravo ovaj desert!

Autor: Matea’s Kitchn Stories

 

  • Porcija: 3-4 osoba
  • Priprema: 50 minuta
  • Kuhanje: 10 minuta
  • Spremno za: 60 minuta
  • Zahtjevnost: za zalutale u kuhinji
  • Vrsta obroka: deserti
  • Posebna prehrana:

 

Matea’s Kitchn Stories

Trebat ćete:

  • 700 g brašna
  • 1 žlica soli
  • 1 velika žlica šećera
  • 1 svježa germa/kvasac

NADJEV

GLAZURA

  • 2 bjelanjka
  • 1/2 cijeđenog limuna
  • 28 dag šećera u prahu

Kad imate sve, onda:

TIJESTO & PUNJENJE:

  1. U zdjelu od samostojećeg miksera opremljenog s privitkom za tijesto-kukom, dodajte brašno i sol, sve dobro promiješajte. Zatim izdubite rupu u sredini, i stavite žlicu šećera, suhi kvasac, i prelijte sve sa 1,5 dcl toplog mlijeka. Pustite da se kvasac zapjeni, i kada se zapjeni, upalite mikser.
  2. U međuvremenu postepeno dodajte toplu vodu kako bi se tijesto dobro zamijesilo, najbolje je da ne bude previše mekano, a niti pretvrdo, nešto između je najbolje.
  3. Kada ste tijesto zamijesili, u šaku stavite ulja, premijesite tijesto i prekrite krpom. Stavite na toplo mjesto da se diže barem pola sata, izvadite maslac iz hladnjaka jer će vam kasnije trebati.
  4. Cimet i smeđi šećer stavite zajedno u jednu posudu i promiješajte, pripremite i medenu kremu od oraha. Medenu kremu držite na toplijem mjestu da bude tekuća.
  5. Kada se tijesto udvostruči izvadite ga na pobrašnjenu površinu, od njega formirajte dvije kuglice. Jednu ostavite sa strane, a drugu razvaljajte u pravokutnik debljine 2 cm. Premažite mješavinom maslaca, dodajte medenu kremu (prošarajte sa žlicom preko maslaca), zatim dodajte cimet i šećer.
  6. Narežite rolice debljine dva prsta pomoću noža ili pomoću konca, posložite na papir za pečenje i još jednom prekrite krpom da se rolice dižu (cca pola sata).
  7. Zagrijte pećnicu na 220 °C i umutite jaje.
  8. Kad su rolice ‘narasle’ premažite jajetom i po želji posipajte s malo šećera. Ili jednostavno koristite standardnu glazuru. Nakon što ih premažite s jajetom i ostavite da se peku do kraja, nakon pečenja stavite na njih glazuru od sira ili jednostavno koristite medenu kremu. Imate jako puno opcija.

 

Matea’s Kitchn Stories

 

BIJELI NAMAZ:

  1. Istučemo tvrdi snijeg od bjelanjaka. Dodamo mu šećer u prahu i sok od limuna. Sastojke dobro izmiješamo. Kad namaz postane gust i svijetle boje, namažemo ga na tortu ili kolač i ostavimo da se stisne.

Savjet:

Za rezanje tijesta koristite zubni konac ili obični čisti konac koji se ne runi. Jednostavno odrežite komad konca dugačkog oko 12 cm. Zatim vrlo pažljivo gurnite konac ispod tijesta na mjesto gdje želite odrezati. Povucite krajeve – konac će prijeći na vrh tijesta i vaše tijesto je savršeno odrezano.

Ovo je najbolja metoda da ne stisnete tijesto prilikom rezanja nožem i da naravno izgleda što fotogeničnije – standardna metoda s nožem isto može poslužiti, ovo je samo savjet da vam bude lakše.

Matea’s Kitchn Stories

 

 

Ne propustite

Gastronomija

Candy cane je američki naziv za tamošnju popularnu slasticu, a u doslovnom prijevodu znači – lizalica.

Gastronomija

Riječ je o sezonskom voću, povrću, začinima i ostalim namirnicama koje trenutno možete naći u dućanu i na placu, stoga napravite već sada popis...

Gastronomija

Jabuke, biskvit, cimet, med, šećer u prahu… Ma, divotica...

Savjeti stručnjaka

Cimet možemo koristiti u obliku praha ili štapića, a njegova posebna aroma i okus dolaze iz esencijalnog ulja te se vjeruje kako upravo ono...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.