Mitovi o celulitu

'Masni jastučići', 'narančina kora', neprijatelj broj jedan svake žene – celulit zapravo je posljedica nepotpunog izlučivanja toksina koji se zadržavaju u tijelu, što sprečava normalan optok krvi i limfe koji odvode otpadne vode iz tkiva. One se počinju nagomilavati, a vezivno tkivo se zasiti tekućinom koja se nakon nekog vremena zgusne i stvrdne stvarajući tako džepove koji nadalje formiraju površinske deformacije kože.

Kako je celulit zapravo posljedica pretjeranog povećanja volumena stanica masnog tkiva i nalazi se u hipodermisu, odnosno u dubljim dijelovima kože, ima tendenciju povećavanja, jer se masne stanice volumenom povećavaju kako bi se povećao i volumen uskladištenja. Celulit je popraćen oštećenjem okolnog tkiva koje postaje neelastično, što pak dovodi do površinskih deformacija kože.

Celulit se najčešće stvara na stražnjici, bokovima, bedrima, nadlakticama i trbuhu, a sklone su mu i mršave žene. Istraživanja su pokazala da 90% žena ima problema s "narančinom korom", od kojih su 32% idealne težine. Što onda uzrokuje celulit, kako ga možemo spriječiti ako smo jedna od onih rijetkih sretnica koja se s njim dosad nije susrela i što možemo učiniti kako bismo ga iskorijenili?

Celulit nastaje zbog niza faktora koji djeluju zajedno. Najbitniji od njih su hormonski čimbenici, stres, genetika, loša prehrana, pušenje, sjedilački način života, pa čak i odjeća. Hormoni igraju važnu ulogu u razvoju celulita. Mnogi vjeruju da su estrogen, inzulin, noradrenalin i prolaktin dio procesa nastanka celulita, ali ga se nije moguće riješiti primjenom hormonske terapije. Ljudi koji u svojoj prehrani imaju previše masnoća, ugljikohidrata i soli, a premalo vlakana obično imaju problema s celulitom. Preusko donje rublje koji ograničava protok krvi također može doprinijeti razvitku celulita.

Celulit se pojavljuje u nekoliko oblika, pa je razvijena i tipologija, jer svaki od njih zahtjeva poseban pristup prilikom planiranja strategije za njegovo rješavanje. Obično se dijeli na tri stupnja.

Prvi stupanj nema nikakve kliničke simptome, ali se mikroskopskim pregledom stanica utvrđuju osnovne anatomske promjene. Drugi stupanj karakterizira bljedilo kože, niža temperatura i smanjena elastičnost kože, a celulit je vidljiv na opip. Kod trećeg stupnja vidljive su, uz simptome koji se pojavljuju i u 2. stupnju, promjene na koži (omražena narančina kora).

Mitovi i zablude o celulitu

O celulitu se toliko rečenica ispisalo da su se kroz godine pojavile i neke informacije koje su se uvriježile kao istinite, a znanost je dokazala da nisu. Vrijeme je da vam razbijemo 6 najčešćih mitova i zabluda o celulitu.

1. Celulit imaju samo žene

"Zašto muškarci nemaju celulit? Jer je to ruuužno!" Ovaj vic nema smisla jer ni muškarci nisu pošteđeni ove pošasti, samo se njima celulit skuplja na drugim mjestima – na trbuhu, grudima i vratu.

2. Samo debele žene imaju celulit

Već smo spomenuli – 32% mršavih žena pati od celulita. Iako debljina ne znači nužno pojavu celulita, ona ipak može biti jedan od predisponirajućih faktora.

3. Celulit je samo mast

Osim masnih stanica celulit se sastoji od tekućine, degeneriranog vezivnog tkiva i nagomilanih štetnih tvari.

4. Unošenje mnogo vode u tijelo uklanja celulit

Dehidrirani smo i više nego što mislite, pa voda koju pijemo tijekom dana uopće ne dopire do naše kože, već je iskoriste drugi organi. Ipak, za normalno funkcioniranje organizma potrebna je minimalno litra i pol vode dnevno, stoga ne zaboravit na nju.5. Liposukcija je najbolje rješenje

Liposukcija je estetski operativni zahvat kojim se odstranjuju, odnosno isisavanju nepoželjne naslage sala smještene odmah ispod kože, zbog čega dio tijela zahvaćen celulitom može izgledati još gore. Ona je samo privremeno rješenje za uklanjanje celulita koji se vraća ukoliko ne promijenimo navike.

6. Dijetom i vježbanjem možemo iskorijeniti celulit

Celulit nije masnoća poput svake druge tjelesne masnoće. Zarobljen je u vezivnom tkivu i stoga na njega ne utječe metabolizam. Osim toga, izgladnjivanjem ionako nećete svome tijelu učiniti uslugu. Pretjerano vježbanje također može biti kontraproduktivno. Vježbanje u teretani može izazvati pogoršanje celulita, pogotovo na bedrima i stražnjici zbog velikih mišića na toj regiji.

Nakon svega, ostaje nam pitanje – možemo li nešto učiniti da se riješimo tih prokletih, upornih naslaga?

U sljedeća dva članka saznajte više o preparatima i tretmanima, kao i o pravilnoj anticelulitnoj ishrani i aktivnostima koje zbilja djeluju na redukciju celulita.