Izvorna receptura mortadele nastala je prije pet stoljeća u Bologni. U čast ove delicije 1971. godine snimljen je film “La Mortadella“ sa Sophiom Loren u glavnoj ulozi.
Mortadela se suši i polagano peče duže vrijeme jer se upravo tim postupkom njezin pravi okus i karakteristična aroma razvijaju do svoje pune raskoši. Rezana na kockice najčešće se poslužuje uz aperitive kako bi se stimulirao apetit. Uz tanko narezanu mortadelu najbolje pristaje mirisni talijanski kruh focaccia. Oni hrabriji poslužit će mortadelu s orasima i kruškama, a tradicionalno se poslužuje uz različite sireve i svježe povrće.
Kako ju posluživati
Mortadela se narezuje na vrlo tanke ploške od 0,8mm, odnosno što je tanje moguće. Može se rezati i na kockice od 1cm, a taj se oblik posebno preporučuje ako je obogaćena crnim paprom, pistacijama ili maslinama. Nezasićene masnoće u mortadeli iste su onima u maslinovom ulju, a razina kolesterola jednaka je istovjetnoj porciji piletine.
Donosimo i jednu zanimljivost iz Gavrilovića. Njihova San Giorgio Mortadella Superiore ime je dobila po San Giorgiu ili hrvatski Svetom Juraju, kršćanskom svecu i mučeniku. Zaštitnik je seljaka i domaćih životinja, a najčešće se prikazuje kako pobjeđuje zmaja i spašava mladu ljepoticu. Generacije Gavrilovića štuju Svetog Jurja kao svog sveca zaštitnika i zato je njegovo ime odabrano za premium mortadelu pripremljenu po izvornoj talijanskoj recepturi.
You must be logged in to post a comment Login