Vjerujemo da ste duboko u promišljanjima koje kolače pripremiti za svoje najmilije. Ili ste već s rukama u kremama, korama i preljevima kako bi i ovaj Božić prošao u znaku omiljenih slastica. Dobri mirisi šire se i iz ´Mrvu slađe´, craft pekarnice u centru Splita. Za nadolazeće blagdane skupili su recepte za svoje popularne božićne slastice i podijelili ih s nama. Riječ je o božićnoj krafni Božici, koja je zamišljena većeg obujma radi postizanja najslađeg užitka. Božica u sebi nudi kremu od vanilije, džem od višnje i kombinaciju cimeta i šećera u prahu kao posipa.
Druga dva recepta odnose se na jako popularne raspucance, Garavi u originalnoj čokoladnoj varijanti, a Limunko s limunovim sokom i njegovom naribanom koricom. Neka vam ovi blagdani zamirišu neodoljivim, slatkim okusima i mirisima doma.
KRAFNA ´BIG BOŽICA´
Sastojci za tijesto:
- glatkog brašna 620 g
- svježi kvasac 25 g
- vode 130 g
- maslac 50 g
- jaja 3 kom
- šećer 70 g
- vrhnje 120 g
- soli 10 g
- rum i korica limuna
- ulje za prženje (palmino, kokosovo….)
Sastojci za nadjev:
- krema vanilije
- džem od višnje
- cimet i šećer u prahu za posip
Krema od vanilije:
- 4 žumanjka
- 35g brašna
- 60g šećera
- 280ml mlijeka
- 1 mahuna vanilije (ili 1 žlica ekstrakta od vanilije)
Krema:
Žumanjke i šećer dobro smiksajte te zatim dodajte brašno. U drugoj posudi zagrijte mlijeko, dodajte vaniliju i miješajte dok ne zavrije. Zatim sjedinite s žumanjkom, šećerom i brašnom koje ste prethodno smiksali. Sve zajedno vratite na plamen i miješajte dok smjesa ne postane gusta.
Krafna:
Nakon što omekšate maslac, kvasac razmutite u posebnoj zdjeli s malo mlake vode, manjim dijelom šećera i malo brašna. Ostavite pokriveno 10 min na toplome. Brašno prosijte u prikladnu zdjelu, dodajte smjesu s kvasom i preostale sastojke pa pomoću kuhače umijesite glatko tijesto. Tijesto pokrijte i ostavite na toplome da udvostruči volumen, zatim ga oblikujte u valjak i pomoću plastične lopatice narežite jednake komade težine 65 g (10-tak kom).
Dlanovima ih oblikujte u kuglice, svaku malo spljoštite i složite na ubrus. Pokrijte ih i pustite da još malo odstoje.
U većoj posudi ugrijte dovoljno masnoće neutralnog okusa (palmino, kokosovo, sojino…) na 180°C. Prvo pečete gornju stranu krafni 3 do 4 minute, a onda ih okrenite i ispržite do kraja. Tako će dobiti okrugli svijetli rub. Prženo tijesto izvadite na kuhinjski papir da se ocijedi od viška masnoće.
Kad se krafne ohlade napunite ih kremom od vanilije i džemom od višanja i pospete cimetom i šećerom u prahu
RASPUCANCI ´LIMUNKO´
Sastojci za tijesto:
- brašno 480 g
- maslac 21 g
- šećer 170 g
- jaja 3 kom
- šećer u prahu 150 g
- sok od limuna 1 kom
- naribana korica limuna 1 kom
- soda bikarbona 3 g
- soli 1 g
Dobro zamiješajte jaja sa šećerom. Kad se šećer rastopi dodate omekšan maslac, brašno, sol i sodu bikarbonu. Sok i naribana korica limuna se dodaju pri kraju. Kad se svi sastojci povežu u kompaktnu masu, dlanovima oblikujete male kuglice koje sa svih strana pospete šećerom u prahu i složite na lim za pečenje. Peć ugrijete na 180c i pečete oko 8 minuta.
RASPUCANCI ´GARAVI´
Sastojci za tijesto:
- čokolada za kuhanje 230 g
- raženo brašna 195 g
- maslinovo ulje 60 g
- šećer 100 g
- ekstrat vanilije 2 žličice
- jaja 2kom
- prašak za pecivo 1 vrećica
- soli 1 g (prstohvat)
- šećer u prahu
Čokoladu usitnite i zajedno s uljem otopite na pari i pustite da se ohladi. U posebnoj posudi umutite jaja sa šećerom i dodajte ekstrakt vanilije, čokoladu, brašno, sol, prašak za pecivo i miješajte dok se ne sjedini. Oblikujte kuglice i uvaljajte ih u šećer u prahu i posložite na lim za pečenje. Peć ugrijete na 180c i pecite oko 8 minuta.