Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Nabujak od prosa, kelja i batata

Souffle ili nabujak je pjenasto i lagano tijesto koje se peče u kalupu ili posudici.

Souffle ili nabujak je pjenasto i lagano tijesto koje se peče u kalupu ili posudici. Može se poslužiti topao ili hladan, slatki ili slani. Kada jednom otkrijete tajnu lijepo dignutoga tijesta htjet ćete ga jesti i za doručak i ručak i večeru.

Ovo je jelo kod kojega možete pustiti mašti na volji i izraziti svoju kreativnost!
Nabujak odnosno francuski souffle može biti slatki ili slani ili pikantni. Postoje ipak neka pravila kako se rade pa se uglavnom uvijek preporučuje keramička posuda za nabujke kojoj su ravne stijenke malo podmazane. Isto tako, smjesa ne bi trebala prelaziti više od tri četvrtine visine stijenke posude, a vrsni majstori soufflea kažu kako nikada ne smijete otvarati vrata pećnice dok se nabujak peče.

Kada ste utvrdili “pravila ponašanja” možete krenuti s izradom odličnog povrtnog nabujka – od kelja, batata i prosa!

Sastojci

  • 3 žlice prosa
  • 1/2 glavice kelja
  • 10 dag batata
  • Himalajska sol
  • 2 jaja
  • 3 žlice kiselog vrhnja
  • Mljeveni sezam

Priprema

  1. Proso kuhati nekoliko minuta u trostrukoj količini slane vode. Poklopiti i ostaviti da nabubri.
  2. Kelj isjeći na rezance i blanširati te ocijediti.
  3. Batat oguliti i naribati na krupnije rezance.
  4. Jaja istući zajedno s vrhnjem. Posoliti po okusu te umiješati proso, kelj i batat.
  5. Posuti mljevenim sezamom i peći oko pola sata u srednje ugrijanoj pećnici. (oko 160-180 stupnjeva)

Izvor tvornicazdravehrane.com

Ne propustite

Gastronomija

Radi se u stvari o makovnjači, napravljenoj na malo drugačiji, efektniji način.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.