Najbolja anti-age hrana

Pravilna prehrana je važan dio brige o svom izgledu i zdravlju, a mnoge namirnice sadrže sastojke koji pomažu u sprječavanju preuranjenog starenja, štite od nastanka mnogih bolesti i čine kožu glatkom i bez bora. Donosimo 10 najboljih namirnica s anti-age efektom.

1. Borovnice

Borovnice, kao i drugo bobičasto voće, poznate su po svom anti age efektu. Bogate su vitaminom C koji je dobar za cirkulaciju i koji tijelu pruža potrebne minerale. Sastojci u borovnicama štite tijelo od oksidativnog stresa i nastanka bolesti povezanih s pamćenjem i motoričkim funkcijama.

2. Naranče

Najbolji izvor vitamina C su agrumi, a posebno naranče i kivi. Njihovi sastojci pomažu u proizvodnji kolagena u koži i neutraliziraju utjecaj slobodnih radikala u tijelu.

3. Lubenica

Za zdravu kožu izuzetno je važna hidratacija, a koju joj osim vode, omogućuje hrana bogata vodom. Prehrana bogata namirnicama poput lubenice, krastavaca, jabuka, dinje i celera, pomaže u sprječavanju nastanka bora i održava glatkoću i blistav izgled kože.

4. Avokado

Avokado je bogat vitaminom E koji pomaže u sprječavanju nastanka bora i dobar je za sjajnu kosu i blistavu i glatku kožu. Jednostruko zasićene masne kiseline koje pomažu u snižavanju kolesterola u krvi, osim u avokadu nalaze se i u orašastim plodovima i maslinama.

5. Rajčica

Povrće poput rajčica i mrkve sadrže fitonutrijente i antioksidanse koji štite kožu od utjecaja slobodnih radikala, a beta karoten i likopen štite od negativnog utjecaja sunca.

6. Riba

Zdrave omega 3 masne kiseline uvelike pridonose zdravlju, pomažu u održavanju normalne razine kolesterola u krvi te štiti od srčanih bolesti. Omega 3 masne kiseline štite kožu od sunca, opeklina, ali i posljedica koje se očituju smanjenom proizvodnjom kolagena. Nalaze se i u lanenim košticama i lanenom ulju.

7. Piletina

Piletina je bogata cinkom i selenom, mineralima koji potiču proizvodnju kolagena, a štite od utjecaja slobodnih radikala. Dermatološka istraživanja pokazuju da se više bora pojavljuje kod žena koje unose manju količinu proteina u organizam. Proteini omogućuju proizvodnju kolagena, stoga je preporučljivo jesti piletinu, ribu, bjelanjke jaja, kao i tofu.

8. Špinat

Zeleno lisnato povrće poput špinata sadrži karotenoide koji poboljšavaju probavni sustav te folnu kiselinu koja pomaže u proizvodnji novih stanica.

9. Kupus

Kupus, kao i cikla i brokula, prirodne su namirnice za detoksikaciju. Smanjuju količinu otrova koji se nakuplja u krvotoku i organizmu.

10. Jogurt

Jogurt je bogat mineralima, kalcijem, kalijem, proteinima i B vitaminima. Korisne bakterije i probiotici koji se nalaze u jogurtu uravnotežuju imunološki sustav i rad crijeva.