Mediteranska prehrana dio je našeg podneblja i stoga idealna za zdravo funkcioniranje našeg organizma. Tomislav Šimić, chef zagrebačkog restorana Conte priprema za vas tjedne recepte usklađene upravo s ovim načinom prehrane, a nutricionistica Karmen Matković Melki pripremila je za vas pojašnjenja svakog jela.
Tatar od tune
Sastojci:
– 100 grama tune
– 2 grama mladog luka
– 1 gram mladog češnjaka
– prstohvat soli
– prstohvat papra
– čajna žlica tabaska
– čajna žlica worchester umaka
– čajna žlica senfa
– čajna žlica majoneze
– 1 gram peršina
– 1 gram vlasca
Priprema:
Tunu sitno iskosajte i sve sastojke pomiješajte zajedno. Servirajte uz tostirani kruh i maslac i uživajte u spajanju ovih aromatičnih sastojaka.
[box style=”0″]
Tuna: plava riba iznimno bogata mineralima, na što ukazuje njena intenzivna boja mesa. Dobar je izvor kvalitetnih bjelančevina, kalija, magnezija i željeza, vitamina B-kompleksa i najvažnije, omega 3-masnih kiselina, esencijalnih masnih kiselina koje održavaju zdravlje našeg krvožilnog i živčanog sustava. U sirovoj formi kako se koristi u ovo jelu u potpunosti zadržava sve svoje hranjive sastojke.
Češnjak/mladi luk: izvrsan biljni dodatak sirovoj ribi jer, osim jedinstvenog okusa koji doprinosi jelu, imaju i snažan antibiotski učinak (fitonutrijent alicin).
Klice: izvor vitamina i vlakana, mala su “pakiranja krcata antioksidansima“ i savršeno zaokružuju nutritivnu gustoću ovog jela.
[/box]
You must be logged in to post a comment Login