Najljepša sela na svijetu

Od srednjoeuropskog sela Rothenburg pa do romantičnog engleskog mjestašca gdje se nižu kućice obrasle zelenim bršljanom, zabačenog sela u švicarskim Alpama, jedne od lokacija na kojoj se snimao film ‘Gospodar prstenova’ pa do dalekih Farskih otoka između Islanda i Norveške, sigurni smo da ćete poželjeti posjetiti neku od ovih spektakularnih lokacija.

Odlučili smo vam otvoriti prozor u svijet sela Gasadalur koje zapanjuje svojim prirodnim ljepotama, a nalazi se na samoj obali ‘ovčjih otoka’. Pogledajte planinsko selo u Iranu koje unatoč neimaštini vrvi životom. Uđite u vilinski svijet kuća u Walesu ili pak zakoračite na jedan od otoka Aran gdje se na prostranim pustopoljinama ritmično izmjenjuju nizovi sivog kamenja, trava i cvijeća, koji stvaraju bezvremensku sliku savršenstva.

Ako volite zimsku idilu posebno će vam se svidjeti prizor sela Nuuk na Grenlandu ili pak mjestašca koje se prostire podno francuskog gorostasa Mont Aiguille. Reine u Norveškoj će oduševiti sve ljubitelje ribolova, a kako se nalazi na samom sjeveru Europe nije za one zimogrozne. Hladnim predjelima pridružuje se i jedno od ruskih sela koje nema mnogo stanovnika, no zato osvaja svojim položajem podno planine prekrivene snijegom.

Za one koji radije biraju tropske krajeve tu je Maluku u Indoneziji što u prijevodu znači ‘Zemlja mnogo kaljeva’. St. Julians na Malta već godina privlači ljubitelje ronjenja, a cjelokupnoj turističkoj atraktivnosti pridonosi i neodoljiva mediteranska arhitektura. Meteora – skupina grčkih pravoslavnih manastira izgrađenih na visokim kamenim liticama, koje poput stupova strše u nebo, pored grada Kalambakija u zapadnoj Tesaliji i danas kriju tajnu svoga nastanka. A ako ste planinski tip ostat ćete očarani selom Amden smještenim u švicarskim Alpama, koje neodoljivo podsjeća na radnju filma ‘Heidi’.

A suživot s prirodnom nije stran niti stanovnicima Tobermorya u Škotskoj kojeg karakteriziraju raznobojne kućice i neprekidno glasanje galebova. Jedno od najljepših svjetskih sela je i ‘Hobbit town’ na Novom Zelandu građeno isključivo za potrebe filma ‘Gospodar prstenova’. A kao točku na ‘i’ donosimo vam Grožnjan – istarsko mjestašce čije ulice odišu umjetnošću i bogatom kulturnom baštinom.