Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Gavrilović tips&tricks: savjeti za čuvanje i pripremanje mesa

Sirovo meso sadržava bakterije koje mogu uzrokovati trovanje pa ga treba pozorno čuvati i pripremati

Meso se nalazi na gotovo svakodnevnom meniju većine ljudi. Već od same pomisli na ukusne odreske i nareske i našoj redakciji rastu zazubice. No, bez obzira što ste možda pravi “mesožder”, kako bi sve “teklo glatko” važno je da meso bude svježe, kvalitetno pripremljeno i vrlo ukusno. Gavrilović vam donosi savjete za čuvanje i pripremanje mesa i mesnih prerađevina, jer što pažljivije postupate s njim to će okus biti intenzivniji i aromatičniji.

Kako sigurno rukovati mesom?

Sirovo meso sadržava bakterije koje mogu uzrokovati trovanje pa ga treba pozorno čuvati i pripremati. Jednostavne mjere opreza uključuju:

• temeljito pranje ruku, pribora i površine prije te poslije rukovanja sirovim mesom
• korištenje različitih dasaka i noževa za rezanje sirovog mesa i druge hrane.

Čuvanje mesa u hladnjaku

• sirovo meso držite u originalnom omotu ili ga omotajte novom folijom
• obavezno odvojite sirovo meso od kuhanog ili pečenog na nižu policu u hladnjaku
• temperatura u hladnjaku ne smije prelaziti 5°C
• broj bakterija na sobnoj se temperaturi udvostručuje svakih 20 minuta i zato je hlađenje izuzetno važno. Mislite uvijek na to da su meso i kobasičarski proizvodi “živi“ artikli, da se mijenjaju iz sata u sat.

Čuvanje mesa u zamrzivaču

• zamotajte odreske, kotlete i slične proizvode pojedinačno u foliju
• već zamrznuto kupljeno meso stavite u zamrzivač prije nego se počne otapati
• najbolje je meso odmrznuti u njegovom omotu u hladnjaku
• brzo odmrzavanje u mikrovalnoj pećnici mora biti prema uputama proizvođača
• nikada ponovo ne zamrzavajte sirovo meso!

Čuvanje hrane za drugi dan

• jelo treba dobro ohladiti (ne dulje od 2 sata na sobnoj temperaturi), poklopiti i staviti u hladnjak
• kad se ohladi, može se ponovo zamrznuti.

Meso danas sadrži manje masnoća nego prije – u prosjeku 9,5% u odnosu na prijašnjih 16%. I proizvodi od mesa sadrže 1/3 manje masnoće nego prije 10 godina. Sastav masnih kiselina svinjske masnoće u prehrambeno-fiziološkom smislu nije nepovoljniji od sastava standardnog margarina ili maslinovog ulja, a krto meso ima samo 100 kcal/100g.

 SPONZORIRANI ČLANAK

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Gastronomija

Barbieri's Bar obogaćuje zagrebačku gastro scenu te donosi dašak restoranskih ponuda svjetskih metropola.

Zanimljivosti

Četiri dana trajanja Sajmova hrane i zdravog življenja bit će ispunjeni, ne samo bogatom ponudom proizvoda, već i ekskluzivnim popratnim događanjima.

Putovanja

Navede li vas put do najvećeg hrvatskog poluotoka u potrazi za jedinstvenim (gastronomskim) iskustvom, mjesto koje nikako ne smijete zaobići vodnjanska je Stancija San...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.