Najzdravija hrana na svijetu

Hrana je jedna od osnovnih životnih potreba. Bez nje ne možemo funkcionirati, ona nam daje energiju za svakodnevno djelovanje. Ipak, pojedine namirnice su u intenzivnijoj službi našeg zdravlja zbog svojih korisnih sastojaka.

1. Limun

Samo jedna žuta voćka poznata po svom kiselkastom okusu sadrži 100% od udjela vitamina koliko vam je potrebno u jednom danu. Bogat je flavonoidima koji sprečavaju upalne procese u tijelu te snižava kolesterol i jača kosti.

2. Brokula

Brokula sadrži ogromne količine vitamina K i vitamina C koji sprečavaju stvaranje kancerogenih stanica.

3. Tamna čokolada

Čokolada ne predstavlja samo kalorije i debljanje već i zdravlje. Samo jedan red tamne čokolade na dan snižava krvni tlak. Kakao prah je bogat flavonoidima i antioksidansima koji djeluju na slobodne radikale čija „zadaća“ je oštećenje stanica u tijelu. Također i snižavaju kolesterol.

4. Krumpir

Jedan krumpir sadrži 66 mikrograma folne kiseline koja je u službi obnove stanica. Bogat je i vitaminom A – zaslužnim za jak imunosustav.

5. Losos

Ova riba sjevernih mora bogata je Omega 3 masnim kiselinama koje štite od bolesti srca, raka te sprečavaju depresiju.6. Avokado


Voćka bogata zasićenim masnim kiselinama, dokazano smanjuje kolesterol za 22%. Sadrži i vlakna te folnu kiselinu koja sprečava bolesti srca.

7. Orah

Od svih orašastih proizvoda – upravo orah sadrži najviše Omega 3 masnih kiselina koje snižavaju razinu kolesterola, omogućavaju zdraviji rad srca te poboljšavaju raspoloženje.

8. Luk

Iako intenzivnog mirisa češnjak se veliki borac protiv loših bakterija, posebice Escherichie Coli. Sadrži alicin koji se pokazao korisnim u sprečavanju upalnih procesa.9. Špinat


Antioksidansi su jedni od sastojaka ove ukusne zelene namirnice. Osim što je koristan u sprečavanju pojave kancerogenih stanica, poboljšava vid i općenito zdravlje oka.

10. Grahorice


Ako se četiri puta na tjedan hranite namirnicama poput grana, graška i leće – smanjujete mogućnost srčanih oboljenja za 22%.

Najzdravija hrana na svijetu

Američki nutricionisti su nakon nekoliko mjeseci istraživanja namirnica diljem svijeta, otkrili kojih osam spada u najzdravije. To je takozvana superhrana koja je veliki izvor antioksidansa, proteina, Folnih kiselina, fitonutrijenata, vitamina i minerala te prehrambenih vlakana.

Takve namirnice služe kao štit od raznih bolesti poput  bolesti raka, srčanih bolesti, pomažu pri sprečavanju kolesterola, jačaju organizam, sprečavaju preuranjeno starenje  te su u službi zdravog života. Iako se vaša prehrana naravno ne bi trebala sastojati samo od superhrane, ukomponirajte jednu od predloženih namirnica u svoj dnevni raspored pa ćete se na taj način osjećati bolje, a i izgledat ćete ljepše.Važno je za napomenuti da zdrave senonske namirnice konzumirate prema godišnjim dobima. Nipošto nemojte kupovati voće i povrće kada im nije vrijeme, jer to znači da dolaze iz uvoza te su upitnih uzgoja i kvalitete. Pokušajte hranu kupovati kod provjerenih dobavljača za koju se možemo nadati da dolazi iz lokalnih uzgoja, ne toliko tretiranih pesticidima.

Pogledajte koje su to namirnice za koje su se svjetski nutricionisti složili da spadaju u kategoriju – superhrane:

1. Gljive

Nekom drage, nekom ne – gljive su mesnata super namirnica koja pomaže u stabiliziranju razine estrogena u tijelu te pomažu ženama kod prevencije raka dojke. Odobrena dnevna količina gljiva je 400 grama.2. Orah

Dobar izvod omega 3 masnih kiselina, orah također snižava razinu kolesterola u tijelu te na taj način sprečava bolesti srca i krvnih žila.

3. Ječam

U borbi protiv kolesterola je i ječam. Pomaže u prevenciji bolesti srca te uravnotežuje probavu jer je izrazito bogat vlaknima.

4. Obrano mlijeko


Mlijeko bez nepotrebnih masnoća sadrži razne zdrave nutrijente: kalicij, vitamin B koji pomaže kod neuroloških funkcija u tijelu te vitamin D koji služi u borbi protiv raka.

5. Bademi

Ovaj plod je izrazito bogat masnim kiselinama koje održavaju krvne žile zdrave i u funkciji. Također pomaže kod snižavanja razine kolesterola.

6. Borovnice

Najjači antioksidant na svijetu su borovnice. Pomažu u zdravlju arterija, u sprečavanju srčanih bolesti, kancerogenih oboljenja i starenja.

7. Bulgur


To je napola skuhana, osušena i zdrobljena pšenica. Izuzetno je blagotvorna za probavni sustav, a pomaže i kod zatvora, promjena na debelom crijevu, srčanih bolesti i bolesti raka.

8. Leća

Bogata proteinima i folnim kiselinama leća pomaže kod u trudnoći te sprečava možebitne probleme pri porodu.