Namaz od svježe tune

namaz od svjeze tune_lid
Fini namaz radi se od svježe tune, a ne tunjevine iz konzerve. Svakodnevnu brzinsku možete napraviti od tunjevine iz staklenke ili konzerve, ako nemate druge pri ruci.

Ako radite sa svježom tunom, marinirajte ju pola sata u sojinom umaku, a onda popecite u tavi. Ako nemate bobica odnosno plodova kapara, uzmite samo cvjetove (bez stabljike).

Sastojci:
  • 250 g tune
  • slanih inćuna po želji (može i samo jedan, ja obično stavim 5. Kasnije pripaziti sa soljenjem)
  • 1 žlica kapara (cvjetovi) i oko 5 plodova kapara (kao na slici)
  • kiseli ili slani krastavac, veći ili nekoliko malih
  • sok i korica jednog limuna (iz organskog uzgoja)
  • majoneze po potrebi
  • senf 1 žličica
  • pola do 1 žličice suhog estragona ili 2 grančice sitno rezanog svježeg peršina
  • 1 ljubičasti luk (može i crveni ali ljubičasti ima blaži okus)
  • crveni papar (bobice), zgnječiti u mužaru
  • crni papar
  • sol
  • po želji: soja umak te umjesto peršina dodati sitno narezane stabljike celera



Priprema:

Tunu i inćune dobro usitniti vilicom. Dodati kapare, sitno narezani kiseli krastavac, koricu i sok limuna, senf i naribani luk te crveni i crni papar. Po želji dodati i soja umak. Dobro promiješati i ostaviti oko sat vremena u hladnjaku da se okusi stope. Tada dodati ostatak, peršin ili estragon te majonezu po želji i potrebi. Mi volimo gušći namaz u koojem do izražaja dolazi okus ribe, a ne majoneze.

Poslužiti kao predjelo kao na slici, ugrabljeno žlicom za sladoled, na nekoliko listova radiča ili salate ili pak u košaricama od lisnatog tijesta.

Marina kuharica