Nasilje – posljedica besmisla

– Moralne vrijednosti i prioriteti u društvu su se bitno promijenili, a mladi nemaju smisao života. Agresija je posljedica takvog besmisla. Kod mladih je izrazita potreba da budu važni pa maltretiraju druge. Nije riječ o traženju uzbuđenja, nego poticaja bilo koje vrste. Najjednostavnije im je biti nasilan, jer sve ostalo traži puno odricanja i angažmana. K tome, mrak im pruža anonimnost, – rekao je za portal She.hr psiholog Boris Hudina.

Ujedno, psiholog je napomenuo kako je poznato da je agresivnost kod muške djece prirođenija, ali se može itekako preusmjeriti u pozitivnom smjeru, primjerice bavljenjem sportom. Osim toga, dječje ponašanje prilično ovisi o roditeljskom, jer kako se oni ponašaju prema njima, tako će se djeca ponašati prema drugima. Dakle, djeca ponavljaju obrasce ponašanja koje vide u obitelji. Ne treba niti zaboraviti da sve prisutnije nasilje na TV-u također ostavlja trag na dječjoj psihi, jednako kao i preveliki zahtjevi društva usmjereni prema mladima.

Umjesto zajedništva caruje novac

– Sustav vrijednosti se urušio, novac je sad najvažnija stvar, a nekad je to bilo zajedništvo tj. obitelj. Kad pitate mlade što je za njih uspjeh, ne mogu nabrojiti niti desetak stvari. Uglavnom im je sve dosadno. Što je najgore, oni očekuju da im drugi počinju ispunjavati njihove želje. U tom smislu, roditelji im trebaju pomagati u ostvarenju realnih želja. Osim uloge učenika, poželjno je da mladi imaju što više aktivnosti, primjerice da se bave sportom, uče strane jezike, sviraju neki instrument i slično, – zaključio je Boris Hudina.

Počinitelje policija pronađe ili ne pronađe. Poslijedice fizičke zacjele, a psihičke ostaju daleko duže.