Super osvježenja za ove vruće dane! Torta bez jaja i bez pečenja.
Sastojci za kalup promjera 26 cm:
Za podlogu:
250 g keksa (čajni kolutići ili integralni)
125 g maslaca ili margarina
Krema:
500 g svježeg sira
150 g šećera
200 g kiselog vrhnja (25 ili 30% mm)
200 g krem sira
200 g čvrstog jogurta
20 g želatine
vanilija po želji
sok limuna i naribana korica limuna
Preljev:
150 g šumskog voća
100 g šećera
250 ml vode
1 želatina
Postupak:
Kekse usitniti i pomiješati s margarinom sobne temperature te utisnuti u dno kalupa.
Želatinu pomiješati sa 8-10 žličica vode i ostaviti 15 minuta da nabubri.
Pomiješati sve sastojke za kremu osim pola jogurta (najbolje u multipraktiku, ako ne i mikser odradi što treba) dok ne postanu kremasti. Pola preostalog jogurta ugrijati na štednjaku, tek toliko da se želatina može otopiti. Nikako ne dozvoliti da jogurt prokuha, da se ne razdvoji! Nakon što se želatina rastopila, doliti je ostatku kreme i još kratko dobro izmiješati. Kremu izliti na utisnute kekse i staviti je u frižideru da se dobro stisne, najbolje preko noći.
Šumsko voće pomiješati sa šećerom i ostaviti da odstoji 10-15 minuta, dok voće ne počne puštati sokove. Doliti vodu i prokuhati. Ostaviti da kuha 10-ak minuta, dok se ne počne lagano zgušnjavati. Maknuti sa vatre, sačekati 1 minutu te dodati voću nabubrenu želatinu. Miješati dok se cijela ne otopi. Voditi računa da ne bude prevrući preljev da ne uništi tortu te lagano preliti preko torte. Vratiti još pola sata u frižider.
Prije serviranja, cheesecake tortu oprezno nožem odvojiti od ivica kalupa i prebaciti je na tanjur za serviranje. Sada je spremna za konzumaciju!
Recept vam donosi Slatka Radionica by Vesna Nakić