Jednostavnost pripreme krumpir salate ovo jelo oduvijek čini idealnim prilogom mnogim jelima. Krumpir salata klasični je prilog uz ribu…barem u našem podneblju. Ako se krumpir salata samo malo obogati, može postati odlična salata kao zasebno jelo ili prilog baš svemu što jedete, a ne samo ribi.
Ukusna kombinacija krumpira i mahuna lako će se uklopiti u svako jelo, ali tajna punoće okusa ove salate nije u samo tim dvjema namirnicama.
Naime, ovoj salati dodat ćete pesto od rikole koji je iznimno zdrav i ukusan.
Kao i većina zelenog lisnatog povrća, rikula obiluje antioksidantima, čisti jetru i potiče žuč te je idealna za proljetnu detoksikaciju. Bogata je klorofilom i sumpornim spojevima koji potpomažu čišćenje organizma na staničnom nivou.
To je dovoljno razloga da ovu vrijednu namirnicu dodate u vaš meni…ovog puta u obliku pesta s kojim ćete preliti ukusnu krumpir salatu.
Potrebni sastojci:
Za salatu:
- 400 grama krumpira
- 220 grama mahuna
- Malo soli
Za pesto:
- 3 šake rikole
- 1/4 šalica listića mente
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 češanj češnjaka
- Prstohvat himalajske soli
- 1/4 šalice naribanog grana padano sira
Priprema:
Skuhajte krumpir i mahune pa pustite da se ohlade. Krumpir narežite na ploške kao i za klasičnu krumpir salatu, mahune možete ostaviti cijele i sve pomiješajte sa soli. U multipraktiku pomiješajte sve sastojke za pesto. Kada dobijete kremasti pesto, pomiješajte ga s krumpirom i mahunama. Možete još malo zasoliti i poslužiti.
Pesto je odlična zamjena za masne umake, za kupovne namaze, ali i za preljeve preko salati i žitarica. Nastaju jako brzo i na jednostavan način, uz pomoć multipraktika. Treba samo izabrati dobru kombinaciju namirnica i uživati u okusu.
Tara Lukičić za Tvornicu zdrave hrane.