Niskokalorični muffini s brusnicama i orasima

Svi volimo male, ukusne, muffine koji se jednostavno pripravljaju. A nova stvar je da možete napraviti i one koji nisu kalorični. Sada možete uživati ispred televizora s puno zdjelom čokoladnih, slatkih, slanih i ukusnih muffina, a da vam se to ne prima na neželjenim mjestima.

Muffini s brusnicama i orasima

Potrebni sastojci:

  • 1 šalica brašna
  • 1/2 šalice oštrog brašna
  • 1/4 šalice kuhane zobi
  • 2 žlice praška za pecivo
  • 1/2 cimeta
  • 1/4 žlice soli
  • 1 jaje
  • 3/4 šalice obranog mlijeka
  • 1/2 šalice šećera
  • 3 žlice kanola ulja
  • 1/3 šalice brusnica
  • 1/4 šalice sjeckanih i prženih oraha

Priprava:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i pripremite posudice za muffine.

U veliku zdjelu stavite oštro brašno, zob, prašak za pecivo, cimet i sol. U nešto manju posudu smiješajte jaja, mlijeko, šećer i ulje.

U dobivenu smjesu dodajte brašno te miješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Na kraju stavite brusnice i orahe te kad sve skupa tvori kompaktnu smjesu, jednu veliku žlicu smjese stavite u posudice za muffine.

Pecite ih od 15 do 18 minuta. Količina smjese je dovoljna za 12 muffina.

Kanola ulje

Riječ kanola (canola) izvedena je od riječi Canadian low acid oil. Ulje se dobiva iz sjemenki biljaka Brassica napus L i Brassica campestris L. Imajte na umu da se proizvod pod nazivom LEAR (repičino ulje s niskim udjelom eruka kiseline) ponekad naziva kanola ulje. Ono je zapravo proizvod križanja više vrsta Brassica juncea. Kanola nije repica, nego je iz porodice biljaka u koju spadaju kelj, brokula i cvjetača.

Kanola ulje smatra se najzdravijim uljem za kuhanje zbog jako niske razine zasićenih masnih kiselina. Osim toga, ima i dosta omega-3 masnih kiselina.