Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Nitko nije ravnodušan kada je u pitanju dalmatinski pršut!

Nije svaki pršut proizveden u Dalmaciji dalmatinski pršut. Dalmatinski pršut od ove je godine zaštićen EU oznakom zemljopisnog podrijetla, koja je onemogućila krivo deklariranje i sankcioniranje onih pršuta koji su se do sada nazivali dalmatinski, a zapravo to nisu bili. Ovo prestižno ime nosi samo onaj proizvod koji zadovoljava uvjete strogo propisane specifikacije potvrđene vrućim žigom ili logotipom na kojem su tri lava.

Sendvič s pršutom

Bez konzervansa i aditiva, s jedinim dodatkom morskom soli, dimljen blagim izgaranjem u iznimnim prirodnim uvjetima i sušen na buri, dalmatinski pršut postao je tražena hrvatska delicija. Pravi dalmatinski pršut prepoznat ćete po osebujnoj aromi, blagom slanom okusu i jednoličnoj crvenkastoj boji, a istinski gurmani znaju da je najukusniji onaj ručno rezani. Majstori će vam reći da je za rezanje potreban dug i oštar nož te kvalitetan stalak. Za razliku od Španjolske u kojoj se pršut reže tako da mu je duljina jednaka širini, u Dalmaciji ćete dobiti dugu i do maksimalno milimetar i pol tanku šnitu. Pršut se reže netom prije serviranja, nikako ne satima prije i nije ga dobro zamrzavati, jer time gubi svježinu i okus.

Tips & Tricks

Kao nezaobilazni dio tradicionalne dalmatinske kuhinje, dalmatinski pršut se servira uz tvrde sireve, masline, rajčice i maslinovo ulje.

U modernijim varijantama poslužuje se uz voće, a odlično ide uz dinju, med ili plodove mora. Idealan je izbor za najjednostavniji sendvič, a za nešto raskošniju verziju kombinirajte ga s omiljenim umakom i različitim povrćem.

Pršut s dinjom

Ljubiteljima vina Dalmatinci će uz dalmatinski pršut preporučiti plavac, babić ili crljenak, no odlično pašu i suha bijela vina poput graševine, sivog pinota, rajnskog rizlinga, zelenog silvanca…

Želite li uživati u dalmatinskom pršutu na nešto neobičniji način jednostavno ga s obje strane kratko popržite na maslinovom ulju, zalijte ga bijelim vinom po vlastitom ukusu te još par minuta ostavite na vatri. Servirajte ga uz domaći kruh ili pogačice i uživajte u novom gurmanskom doživljaju.

Više

Gastronomija

Vrijeme je od događanja na otvorenom, pa čak i kad nam vremenska prognoza nije baš (blago)naklona nastojimo pronaći događaje koji će nas izvući na...

Dobar posao

Čabar, malo, gotovo zaboravljeno mjesto u Gorskom kotaru ima jednu Anitu Pintar koja u njemu živi, stvara, neprestano uči i proizvodi nekoliko vrsta sireva,...

Gastronomija

Slasan i lagan ljetni kolač nadopunjen plavim bobicama.

Gastronomija

Osvježavajući kolač podsjeća na pite naših baka.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.