Nova hit namirnica – kruhovac

Na nedavnoj proslavi 16. rođendana bio&bio trgovina, poznati veganski chef i Instagram zvijezda Gaz Oakley, predstavio je među veganima popularnu „zamjenu“ za meso, kruhovac. Kruhovac je jednodomna biljka, s muškim i ženskim cvjetovima na istoj krošnji, a stabljika kruhovca naraste od 12 do 18 metara u vis. Krošnja je bogata velikim, sjajnim mesnatim zelenim listovima, nalik na smokvine. Po sezoni na jednom stablu izraste do 800 plodova, jajolikog oblika, bradavičaste površine, žućkasto zelenkaste boje, promjera od 10 do 20 cm.

Plod se sastoji od brojnih režnjeva bijele vlaknaste pulpe, oko koštunjave jezgre. Neke selektivno uzgojene sorte imaju plodove bez jezgre. Po Karibima i tropskim američkim krajevima od Meksika do Brazila kruhovac se uzgajaja kao ukrasno kućno drvo, a plodovi prodaju po tržnicama. Kruhovci se mogu razmnožavati bez sjemena, samo pomoću izdanaka korijena.

„Kruhovac je pravo otkriće, pun je vlakana i vitamina i odličan u kombinaciji s gljivama. Podsjeća na svinjetinu“, izjavio je Oakley dok je pripremao jelo s kruhovcem.

Kruhovac, poznat i pod nazivom jackfruit izvrsna je vlaknasta zamjena za meso. Može se koristiti za vegeburgere, gulaše, prilog uz tjesteninu, za vegge wrapove i još mnogo drugih ukusnih jela. Novost je u ponudi bio&bio trgovina.