Novčana pomoć za opremu novorođene djece

U gradu Zagrebu je upravo započela isplata novčane pomoći za opremu novorođenog djeteta, javili su iz Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje. Pomoć će primiti oni koji su ostvarili pravo na nju u lipnju 2009. i 2010. godine, bilo za prvo, drugo, treće ili svako sljedeće dijete. Pravo na pomoć su ostvarili i roditelji kojima je to treće ili svako sljedeće dijete i to u lipnju 2006., 2007., 2008. i 2009. godine.

Svi oni koji planiraju djecu, ili su već sad u blaženom stanju, važno je znati da se za naknadu mogu prijaviti u roku od šest mjeseci od rođenja djeteta. To se naravno odnosi na stanovnike grada Zagreba.

Tko može ostvariti pravo?


Pravo na naknadu imaju državljani Republike Hrvatske s neprekidno prijavljenim prebivalištem u Gradu Zagrebu od najmanje pet godina neposredno prije rođenja toga djeteta i dalje neprekidno sve do isplate novčane pomoći u cijelosti. Samo jedan od roditelja je dovoljan za ispunjavanje uvjeta.

Visina novčane pomoći ovisi o broju djece u kućanstvu podnositelja zahtjeva, tako da ako vam je to prvo dijete primate naknadu od 3600 kuna, za drugo 7200 kuna, a za treće i svako sljedeće dijete 66 000 kuna.

Naknada će se za prvo i drugo dijete isplatiti u roku tri godine, naravno u jednakom iznosu, a ako za treće i svako sljedeće u roku šest godina. Prva isplata je u roku od 60 dana od odobrenja naklade.

Dokumenti koje morate priložiti uz zahtjev:
  • dokaz o državljanstvu
  • dokaz o prijavljenom prebivalištu oba roditelja u Gradu Zagrebu, odnosno privremenom ili stalnom boravku za roditelja stranca u Gradu Zagrebu
  • dokaze o broju malodobne djece koja s njim žive u zajedničkom kućanstvu, te koja su mu dodijeljena na brigu i skrb i njihovom prebivalištu

Pravo na pomoć prestaje s posljednjim isplatama ili odjavom prebivališta u gradu Zagrebu. Zahtjev se podnosi Gradskom uredu za zdravstvo i branitelje na adresi Vodnikova 14.