O čemu nikad ne smijete pričati na poslu

Htjeli mi to ili ne, kolege nam postaju bliži od vlastite obitelji. Provoditi 8 sati dnevno, ako ne i više, s nekim, dijeliti gablece/marende/ručkove neizbježno nas zbližava. Vremenom se često gubi ta granica u kojoj u mislima razdvajamo kolege od obitelji i prijatelja, pa često znamo s njima podijeliti i neke sasvim osobne stvari.

Koliko god bliski bili s nekolicinom svojih kolega, važno je da ovih sedam stvari nikad ne podijelite s njima.

Jednostavno, neke stvari ne smiju izaći iz obiteljskog kruga ili kruga najbližih nam prijatelja.

1. Koliko ste mrzli svoj bivši posao

Čak i ako ste imali stvarno loše iskustvo s prethodnim poslom ili nadređenim, veoma je bitno da o tome ne pričate na novom poslu, jer se može učiniti da se žalite ili da krivicu prebacujete na druge.

2. Politički stav

Politika nije tema za vaše radno okruženje (osim ako vam to nije posao). Iznenadit ćete se koliko ljudi imaju različite političke stavove i upravo oni mogu da dovedu do konfliktnih situacija na poslu. Stoga, neka vaš politički stav ostane privatna tema o kojoj možete raspravljati van radnog vremena.

3. Kako napreduje potraga za novim poslom

Ako tražite novi posao neka to ostane samo vaša stvar. Ako pričate kolegama da ste nezadovoljni sa sadašnjim poslom možete unijeti samo nemir u kolektiv. U jednu ruku tako pokazujete i nepoštovanje prema firmi i sadašnjem poslodavcu.

Sve dok ne nađete nešto bolje, šutite kao “zaliveni”.

4. Zdravstveni problemi

Nitko ne želi slušati o tome kako ste išli na čišćenje zubnog kanala i kako je to boljelo. Još manje je interesantna priča o vašem ginekološkom pregledu. Zdravstveni problemi su samo vaši i ako nemaju utjecaja na posao neka ostanu vaša tajna.

5. Detalji o vašem ljubavnom životu

Sasvim je u redu podijeliti informacije o godišnjici braka, ali ako kažete bilo što vezano za vaš seksualni život, prevaru ili nešto slično, vi ćete svoje kolege dovesti u veoma nezgodnu situaciju. Neke stvari moraju da ostanu između vas i partnera.

6. Ogovaranje drugih kolega ili nadređenih

Bolje se kajati zato što nešto niste rekli nego zato što ste rekli. Ako vas nadređeni iznervira, ne reagirajte na prvu loptu i ne žalite se okolo na njega/nju. Postoje razne veze unutar kolektiva, zato uvijek vodite računa kome što govorite i o kome pričate.

Za svaki slučaj, loše stvari o drugim kolegama ne pričajte nikome.

7. Kritika prema politici firme

Ako vam se ne sviđa neka poslovna strategija vaše firme ili put kojim ide, porazgovarajte o tome s nadređenim (samo ako imate sve potrebne argumente). Ako niste u situaciji da utječete na situaciju, jednostavno promijenite firmu.

Prazni razgovori s kolegama o tome kako firma ide pogrešnim putem samo će uvesti nezadovoljstvo u vaše redove, a takva poslovna klima nikome neće koristiti.