Obitelj na more, a pas na ulicu?

Prijatelji životinja nastavljaju s kampanjom 'Obitelj na more, a pas na ulicu?' s ciljem osvješćivanja javnosti o problemu napuštanja životinja koji se povećava tijekom godišnjih odmora.

Nakon Franke Batelić, Gale Svilan, Anđele Ramljak, Tatjane Jurić, Nikoline Pišek i Maje Vučić, ovogodišnje zaštitno lice ljetne kampanje Prijatelja životinja je Marko Tolja koji, zajedno sa psima Frkijem i Vasijem, građanima poručuje da se odgovorno ponašaju prema svojim kućnim životinjama i da ih ne napuštaju. Plakati će se moći vidjeti u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Sisku, Bjelovaru, Osijeku, Karlovcu, Puli i Zadru.

Frki i Vasi su štićenici Skloništa za napuštene životinje grada Zagreba u Dumovcu gdje je obavljeno i snimanje kako bi se skrenula pozornost na brojne životinje koje njihovi neodgovorni skrbnici odbacuju. Tako ih osuđuju na smrt ili na život u kavezu skloništa, čekajući osobu koja će se umjesto kupnje životinje odlučiti na udomljenje.

Ovom kampanjom Prijatelji životinja žele skrenuti pozornost i na mikročipiranje pasa, koje je Pravilnikom o označavanju pasa od 19. lipnja postalo obavezno za sve pse, bez obzira na njihovu dob. Time će se lakše vratiti izgubljeni psi kao i provoditi Zakon o zaštiti životinja prema kojemu je napuštanje životinja kažnjivo novčanim iznosom do 15.000 kuna.

"Vrlo rado sam pristao sudjelovati u kampanji Prijatelja životinja jer oštro osuđujem napuštanje životinja. Smatram da je bolje da ljudi ne nabavljaju psa ako postoji i najmanja pomisao da bi im jednom mogao biti suvišan. Nadam se da će obavezno mikročipiranje pomoći da se kažnjavaju svi oni koji olako shvaćaju brigu za neku životinju", izjavio je Marko Tolja prilikom snimanja.
Napušteni psi na ulicama i štenci ostavljeni pred prepunim skloništima, kao i mrtve mačke na cestama, hrvatska su stvarnost. Turisti koji dolaze u Hrvatsku vraćaju se svojim kućama zgroženi velikim brojem napuštenih životinja koje nerijetko postaju opasnost i za ljude, kao i nedostatkom Zakonom propisanih skloništa za napuštene životinje, uz programe edukacije i udomljavanja.

Prijatelji životinja pozivaju na potpisivanje peticije za zakonsku zabranu usmrćivanja napuštenih životinja čime bi se spriječilo njihovo ubijanje i na taj način potaknulo vlasti na pravilno zbrinjavanje napuštenih životinja i sankcioniranje neodgovornih građana. Peticija se može potpisati na www.prijatelji-zivotinja.hr.