Oblo – čudesna didaktička igračka

Oblo su idealne didaktičke puzzle za djecu predškolske dobi ali zanimljive su i za sve ostale uzraste. Sastoje se od raznobojnog sloja sfera koje tvore neodoljive trodimenzionalne puzzle. Oblo trodimenzionalna obla slagalica dobitnik je mnogih nagrada koja inspirira i predstavlja izazov djeci svih uzrasta.

Početno otkrivanje dijelova događa se prilikom rastavljanja puzzli dok je izazov u ponovnom sastavljanju oblih elemenata. Oblo je istovremeno i taktilna i umna igračka. Sastavljanjem i rastavljanjem njezinih dijelova potiče se dječja radoznalost dok se istovremeno razvijaju motoričke sposobnosti i koordinacija ruka-oko kao i razvijanje dječje znatiželje. Djeca koriste obje ruke prilikom slaganja Oblo puzzli što je dobra priprema za pisanje i crtanje.

"Kadgod bi dijete uzelo u ruku ovu fascinantnu igračku, primijetili smo osmjeh na njegovu licu i intenzivnu umnu koncentraciju. Dizajn je toliko privlačan da se malo koja igračka za djecu može mjeriti s njom. Ovakav dizajn je vrhunsko postignuće", komentirao je Bill Mak IDSA, stručnjak za interaktivni dizajn iz IMI studija (INNOVATION, jesen, 2008) nakon provedenog istraživanja.Učenje geometrije


Djeca u dobi od 2-6 godina promatrana su tijekom igranja s Oblom i pokazala su istraživačke sposobnosti i kompetitivan duh, postupno poboljšavajući brzinu prilikom sastavljanja i rastavljanja igračke. Prilikom slaganja treba pronaći ispravan položaj za svaki dio i postupno graditi sfere unutar drugih sfera. Ovo je zabavan način predstavljanja jednostavne geometrije mladim dječjim umovima.

Ova inovativna igračka je čvrsta, kompaktna, trajna i otporna. Slaganje ide po principu da se različiti raznobojni slojevi slažu jedan unutar drugog. Ispravan položaj svakog dijela omogućuje progresivno slaganje sfera unutar sfera poput ključeva u ključanicu.

Izumitelj

Marko Pavlović rođen je 1981. godine u Zagrebu, Hrvatskoj. Nakon što je kratko radio kao grafički dizajner, diplomirao je po drugi puta na Sveučilištu u Zagrebu, ovoga puta na Fakultetu arhitekture, smjer Dizajn. Marko je diplomirao s najvišim ocjenama kao produkt dizajner. Svoju budućnost vidi kao izazov prepun uzbudljivih avantura. Posebno želi razvijati nove igračke za djecu i istraživati rješenja unutarnjeg dizajna i projekata vezanih za namještaj.

Njegov OBLO dizajn prepoznale su razne prestižne stručne grupe među kojima i Američko društvo industrijskih dizajnera koja mu je dodijelilo nagradu IDEA 2008.

Didaktičke puzzle Oblo se od sada mogu kupiti u Hrvatskoj, a do kraja godine i u cijelom svijetu. Studentski rad zagrebačkog mladog dizajnera Marka Pavlovića, didaktičke puzzle, koje su osvojile mnoštvo svjetskih nagrada uključujući i renomirani Red Dot Design Awards predstavljen je zagrebačkoj publici na Danu D 11. i 12. lipnja 2011.

Puzle se proizvode u Kanadi i prodavat će se u cijelom svijetu, a prodajna mjesta u hrvatskoj mogu se vidjeti na: www.kukutre.hr.