Održan kongres u sklopu projekta Brighter Side Of Exercise u Puli

Projekt Brighter Side Of Exercise je jedan od 5 projekata u cijeloj Europi koji je odobren i sufinanciran u sklopu Erasmus+ Sport Not-for-profit European Sport events što dokazuje važnost pokretanja ove teme na europskoj razini. Fitnes učilište je prva privatna ustanova za obrazovanje odraslih usmjerena na edukaciju kadrova u fitnes industriji.

Cilj je kvaliteta i tako je nastala ideja za ovim projektom koji nastoji podignuti svijest o anoreksiji i važnosti liječenja poremećaja anoreksije tjelesnom aktivnošću i sportom, te njihov utjecaj na socijalni aspekt osoba oboljelih od anoreksije. Kulminacija projekta koji je ujedinio stručnjake u poremećajima hranjenja i fitnes stručnjake, održala se 22. – 27. rujna u Puli. Čak 150 sudionika iz 15 različitih zemalja Europe okupilo se s ciljem da prodiskutiraju i nauče više o pozitivnom, ali i negativnom utjecaju sporta na rehabilitaciju i resocijalizaciju osoba s poremećajem u hranjenju, anoreksijom.

Ugodno druženje kroz radionice, predavanja i sport potaknulo je mnoge sudionike da što prije naprave korak naprijed u edukaciji stručnjaka o čemu svjedoče mnogi mailovi zahvale koji svakodnevno dolaze na adresu Fitnes učilišta.

Ponajprije, sudionici su zahvalni zbog mreže stručnjaka koja se stvorila za vrijeme projekta i kongresa, otvorena su mnoga vrata njihovoj međusobnoj međunarodnoj suradnji koja je do sada bila često sputavana nepovjerenjem među strukama, ali i stavu da tjelesna aktivnost kod ove populacije može samo dodatno narušiti zdravlje. Važno je naglasiti sa se čuo glas i onih koji su došli na kongres doprinjeti vlastitim iskustvom i to je bilo pozdravljeno velikom zahvalnošću na njihovo povjerenje. Osobe koje su same prošle ovaj poremećaj govorile su o njihovom poimanju tjelesne aktivnosti u fazi anoreksije i nakon nje te ukazali fitnes trenerima na možebitne slučajne propuste u samoj komunikaciji i radu s takvom osobom.

2

Naglasak na sportskom dijelu je bio na socijalnoj reintegraciji i uključenosti osoba koje su se borile s ovim poremećajem kroz sigurne i preporučene sportske aktivnosti u kontroliranom okruženju uz nadzor stručnjaka. Ono u čem su se složili svi sudionici je da se u edukacije kineziologa i fitnes trenera obavezno treba odvojiti vrijeme za edukaciju o ovom problemu.

.