Odvikavanje od pelena

Odvikavanje od pelena može početi kada beba navrši šest mjeseci, odnosno kada počne samostalno sjediti i jesti krutu hranu. Vjerujem da će većini to zvučati čudno ili prerano, ali je iznimno uspješno. Znam iz vlastitog iskustva sa svojim djetetom.

Danas to prakticiraju mnogi narodi, baš kao što su i naši preci. Kod svakog buđenja, za vrijeme obroka ili pijenja tekućine dijete treba staviti na tutu. Jer baš kao i beba, dijete će se odmah pokakati ili popiškiti. Nakon otprilike tjedan dana roditelji će primijetiti da dijete obavlja nuždu s odgodom, baš kao i mi odrasli. Organizam se naučio zadržavati hranu i prerađivati je kako bi dobio potrebne hranjive sastojke. Iako dijete nije svjesno toga, organizam se naučio kako pravilno procesirati hranu.

U slučaju da se ne odlučite na tu metodu, onda treba čekati da dijete samo počne pokazivati spremnost. To je otprilike između 18. i 24. mjeseca djetetovog života. U tom razdoblju počinje proučavati i oponašati roditelje, govoriti da se skine pelena ili da je obavilo nuždu. A najbolji način da shvati kako se to radi je da promatra roditelja istog spola.
Ali to nije dovoljno. Dijete odlazak na tutu doživljava kao prekid u nekoj omiljenoj aktivnosti i baš zato se često dolazi do suprotstavljanja.

Da bi odvikavanje od pelena išlo što lakše, dijete to mora doživjeti kao zabavu. A sve počinje s odabirom tute i dijete bi trebalo angažirati u njenom odabiru. Jer djeca će lakše prihvatiti nešto što im nije nametnuto.

Također, djetetu treba omogućiti da se upozna s tutom i čemu uopće služi. To može biti kroz igru u kojoj plišane životinje obavljaju nuždu, kroz pričanje priča i slično. Naime, nekada zaboravimo da iako nemaju potpuno razvijen govor, jako puno toga razumiju. A kada se dijete konačno upoznalo s tim novim predmetom i njegovom svrhom, može početi postupno odvikavanje od pelena.

Autor: Iva Brčić, certificirana edukatorica programa Najsretnija beba Hrvatska www.najsretnijabeba.webs.com