Ogulinke znaju kako biti zauvijek mlade!

Svaka žena koje popije vodu s ‘Cesarovca’ postane lijepa, dobra i zauvijek mlada. Ako pak muškarac popije vodi s ‘Cesarovca’, oženit će se Ogulinkom, govori legenda o Vrelu Cesarovcu, koje se nalazi u samom centru Ogulina u  Parku kralja Tomislava. Do ‘Cesarovca’ voda dolazi iz izvora Zdiška  u podnožju Kleka.

Poznato je da je Klek čarobna planina na kojoj, osim vještica, ima i vila planinkinja. To su lijepe žene, obučene u bijelo sa sposobnošću letenja, dobre su i rado pomažu ljudima. Gdje ima vila, ima i vilinske vode. A vilinska voda teče iz Vrela Cesarovac.

Legenda kaže da svaka žena koja popije vode “s Cesarovca”, postane lijepa, dobra i zauvijek mlada. Ako pak muškarac popije vodu “s Cesarovca” oženit će se Ogulinkom.

vrelo Cesarovac_page

Fotografija Domagoja Blaževića.

 

Poznato je da je Klek čarobna planina na kojoj, osim vještica, ima i vila planinkinja. To su lijepe žene, obučene u bijelo sa sposobnošću da lete, dobre su i rado pomažu ljudima. Gdje ima vila, ima i vilinske vode. A vilinska voda teče iz Vrela Cesarovac.

Ogulinci, ali i brojni prolaznici rado zastaju kraj Vrela kako bi se osvježili izvorskom vodom i na trenutak predahnuli.

No kao u svim legendama, tako ni s ovom ne ide sve baš tako glatko, pa nam je direktorica ogulinskog Turističkog ureda Sonja Drašković otkrila i zamku.

„Magija vode poništava se čašicom ogulinske domaće šljivovice. Znači, ako bi muškarac nakon izvorske vode ‘trznuo’ rakiju, morao bi ponovno popiti vodu s vrela kako bi povratio moći vilinske vode. Kako nam je jedan iskusniji Ogulinac rekao, ovaj kraj je ranije bio jako dobro poznat po rodnim šljivama i šljivovici pa je trebalo dobro balansirati između rakije i vrela da se legenda obistini.“