‘Okruženi idiotima’ zabavna je, ali i vrlo ozbiljna knjiga o ljudskim odnosima

Eh, mi ljudi… Čovjek je društveno biće i ne bi mogao opstati sam. Brojne su studije pokazale da je izolacija smrtonosna, nitko ne može kvalitetno živjeti bez drugih. S druge strane, razmislite koliko se svađamo, kudimo i na kraju ratujemo. Kako se to dogodilo? Razlozi su bezbrojni: religije, rase, socioekonomski status. No kada spustimo odnose na razinu pojedinaca također vrlo često dolazi do nerazumijevanja.

Volite li svog šefa? Haha, odličan štos. Susjedi su vam iritantni? Apsolutno. Punice i svekrve već su tradicionalno omražene figure u svakom braku. I opet, za to postoje brojni razlozi. Pitanjima loše komunikacije dugo se godina bavio švedski autor Thomas Erikson te je svoje znanje ukoričio u odličnu knjigu ‘Okruženi idiotima’ u kojoj je koristio klasifikaciju ljudi po bojama. Svaka boja označava dominantno ponašanje koje karakterizira nekog pojedinca. Imamo tako Crvene, Žute, Zelene i Plave tipove ličnosti, odnosno ponašanja. Isto tako, svatko je mješavina raznih boja.
Crvene osobe su motivirane, odlučne, ambiciozne i brze. Žute su entuzijastične, društvene, inspirativne, kreativne. Zeleno ponašanje je prijateljsko, obzirno, predvidljivo, strpljivo i stabilno. Plavi su logični, promišljeni, precizni i sistematični. Ovo su samo neke od osobina, ali dovoljne da steknete dojam o čemu se radi. A radi se o tome da, kada se susretnu boje koje si ne odgovaraju, nastaje kaos.

Vrijednost Eriksonove studije je u tome što on govori o ponašanju, a ne o suštini svakog pojedinca. Ponašanje opisuje čovjeka, ali nije nepromjenjivo. Dakle, na njega se može utjecati te time smanjiti broj nesuglasica i ‘idiota’ u nečijem životu. Autor se ne želi praviti pametan – iako bi mogao s obzirom na svoje obrazovanje i iskustvo – već se trudi približiti složene biheviorističke teorije svakom zainteresiranom pojedincu.

Knjiga je napisana pristupačnim stilom, a posebnu vrijednost teoriji pridružuju brojni primjeri iz života u kojima ćete se sigurno pronaći. Već nakon dvadesetak stranica, u glavi će vam bljeskati svjetla razumijevanja, a time će se poboljšati iskrivljeni odnosi koje imate s ljudima. Ovaj naslov može biti koristan svakome: roditeljima, bračnim parovima, prijateljima, neprijateljima, korporacijama i malim tvrtkama, profesorima i vatrogascima. Budući da je dosta kratka, broji te 200 stranica, ulog je vrlo mali, a dobitak vam može promijeniti život.

(Poetika, 129,00 kn)

Jedna knjiga je vaša. Što trebate?

  • U komentare ispod objavljenoga članka, na našem webu, napišite #idiot
  • Lajkate našu Facebook stranicu i Instagram profil – ako želite ili ako kojim slučajem to već niste napravile
  • Sharing is Caring – ne zaboravite podijeliti objavu (postavke na javno), tagirati frendice, podijeliti iskustva, komentirati, preporučiti… Jer vaše nam je mišljenje važno pa ako je i o idiotima u vašem životi!

Prijave primamo do 25. listopada, točno u podne.

Možete se prijaviti samo jednom.

Darove šaljemo samo na adrese u Hrvatskoj. Random.org bira, a dobitnici nakon objave svoje podatke s brojem telefona dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Podatke koje ostavite koristimo isključivo u svrhu dostave paketa i neće biti dijeljeni trećim osobama.

Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Dobitnik Igor Kovačić