Oluja opet na Malom Brijunu

Od 11. do 14. kolovoza 2011. u Tvrđavi Minor na Malom Brijunu ponovno će zaigrati Shakespeareova "Oluja" u produkciji Kazališta Ulysses. Predstavu je režirala Lenka Udovički, a premijerno je izvedena u srpnju 2010. godine na Malom Brijunu. Dramaturgiju potpisuje Tena Štivičić, kostimografiju Bjanka Adžić Ursulov, scenografiju Zlatko Kauzlarić Atač, koreografiju Staša Zurovac, a glazbu za predstavu skladali su Nigel Osborne i Dario Marušić.

Oluja je zadnji Shakespeareov komad, često smatran svojevrsnim testamentom. To je priča o roditeljskoj ljubavi, o izdaji, osveti, suočavanju s počinjenim zločinima i iznad svega, priča o oprostu. U liku Prospera, prognanog milanskog vojvode zatočenog na neznanom otoku s mladom kćeri, a kojega tumači Rade Šerbedžija, Shakespeare je ispisao jedan od svojih najkompleksnijih i po svoj prilici najautobiografskijih likova.

Prospero je čovjek koji godinama, živeći na pustom otoku s kćeri, duhovima, vilama i vješticama, sa sobom nosi traumu nepravde koja je nad njim počinjena. No on vrijeme posvećuje istraživanju znanosti i magije, te ovladavši prvo elementima u prirodi, uspijeva ovladati i vlastitim demonima i dospjeti do onog istinski naprednog stanja svijesti u kojem je moguće sagledati prošlost i velikodušno je otpustiti kako ne bi zatrovala budućnost i živote djece koja tek započinju svoj put.

Uz Radu Šerbedžiju u predstavi igraju Nina Šerbedžija, Filip Križan, Žarko Radić, Nebojša Glogovac, Alen Liverić, Mladen Vulić, Dušan Gojić, Nenad Cvetko, Krunoslav Klabučar, Tomislav Krstanović i drugi. Maja Posavec, koja u "Oluji" igra Ariela, za tu je ulogu nagrađena Nagradom hrvatskoga glumišta.

U režiji Lenke Udovički, Mali Brijun pretvara se u začarani bezimeni mediteranski otok kojim lutaju izbezumljeni brodolomci, gdje najopasnije ambicije i krvožedni porivi izbijaju na površinu, gdje zatočeni duhovi snuju o slobodi, ali i gdje se rađa nova, čista ljubav zmeđu dvoje mladih ljudi pred kojima stoji novi život.

Brod iz Fažane polazi u 20,15 sati, a za rezervacije i informacije nazovite 052/525-581, 091/ 7967-197.