Opasnosti depiliranja intimne zone

Većina odraslih žena u razvijenijim zemljama depiliraju dlačice žiletima, voskom i trakama. Ali, studije pokazuju kako se iste žene nakon toga bore i ozljedama. Uobičajena ozljeda je porezotina koju prate osipi i svrbež. U rijetkim slučajevima, oko 1.5 posto, žene koje se ozljede trebaju i medicinsku pomoć.

Liječnik Benjamin Breyer odlučio je provesti studiju jer je shvatio kako ljudi koji se češće depiliraju imaju i česte ozljede. Iako cilj nije bio otkriti koja metoda je najopasnija ipak se uspostavilo da je više od 60 posto ozljeda povezano sa žiletima. Zaključak je kako je to najopasnija metoda.

Uvijek originalna Tisja Kljaković Art
https://www.facebook.com/tisja.art/

Nije stvar samo u prevenciji ozljeda nego u tome što to područje postaje sklonije infekcijama, uključujući i spolno prenosive bolesti. ”Radije izdvojite ponekad novac da to odrade stručnjaci, a oni koji su općenito skloniji ozljedama trebali bi rjeđe depilirati intimno područje’‘, objasnio je liječnik, a prenosi Ordinaicja.hr.

”Stidne dlake postoje kako bi zaštitile kožu oko dijelova stidnice, jer je koža tamo jako osjetljiva”, kaže dr. Donnica Moore, ginekologinja i predsjednica „Sapphire Women’s Health Group. Također kaže da gust sloj dlake djeluje poput štita, odnosno sprječava iritaciju privatnih dijelova do koje može doći trljanjem o grubu tkaninu.

S druge strane, dr. Mary Jane Minkin, profesorica na Yale School of Medicine, tvrdi da nema pouzdanih istraživanja koja govore koji je stil nošenja stidnih dlačica zdraviji od drugoga. Međutim, kaže da konvencionalna mudrost često navodi ginekologe da sugeriraju kako stidne dlake trebaju ostati neukroćene kakve jesu. „Nema puno podataka, ali pretpostavlja se da stidne dlake sprječavaju trenje te prljavštinu da dopre do genitalija.”

Događaju li vam se ozljede “dolje” stalno, posjetite liječnika. Primijetite li promjenu na porezotini posjetite liječnika. Također, koristite nove i čiste žilete kako ne biste inficirali rane bakterijama i prljavštinom