Znanstveno istraživanje provedeno 2012. godine otkrilo je opasan učinak aluminijske folije u pripremi hrane.
Ako pečete, pržite ili na neki drugi način pripremate jelo zamotano u foliju, komadići folije otapaju se i stapaju s vašom hranom, što je izuzetno štetno za zdravlje.
Istraživanje je potvrdilo da folija otpušta čestice aluminija u vašu hranu već i kod nižih temperatura.
Taj proces se dodatno pojačava kod pripreme kisele i ljutkaste hrane ili kod onih jela koja se rade na visokim temperaturama.
Aluminijska folija korištena za kuhanje predstavlja veliku opasnost za zdravlje i postaje sredstvo kojim aluminij ulazi u ljudsko tijelo – kažu autori studije.
Povišene temperature kuhanja uzrokovat će još veće otpuštanje čestica aluminija, a to također ovisi i o pH vrijednosti hrane te o količini upotrebljenih začina i soli.
Aluminij se puno lakše odvaja i stapa s namirnicama koje sadrže kiseline – poput limuna ili rajčice.
Začini također imaju snažno djelovanje pa ubrzavaju rastapanje folije i curenje aluminijskih čestica u hranu.
Zaključak ovog istraživanja je da foliju nikako ne biste smjeli upotrebljavati za kuhanje i pečenje.