Opasnosti kuhanja u aluminijskoj foliji

baked-potatoes-1142155_960_720

Znanstveno istraživanje provedeno 2012. godine otkrilo je opasan učinak aluminijske folije u pripremi hrane.

Ako pečete, pržite ili na neki drugi način pripremate jelo zamotano u foliju, komadići folije otapaju se i stapaju s vašom hranom, što je izuzetno štetno za zdravlje.

Istraživanje je potvrdilo da folija otpušta čestice aluminija u vašu hranu već i kod nižih temperatura.

Taj proces se dodatno pojačava kod pripreme kisele i ljutkaste hrane ili kod onih jela koja se rade na visokim temperaturama.

Aluminijska folija korištena za kuhanje predstavlja veliku opasnost za zdravlje i postaje sredstvo kojim aluminij ulazi u ljudsko tijelo – kažu autori studije.

Povišene temperature kuhanja uzrokovat će još veće otpuštanje čestica aluminija, a to također ovisi i o pH vrijednosti hrane te o količini upotrebljenih začina i soli.

Aluminij se puno lakše odvaja i stapa s namirnicama koje sadrže kiseline – poput limuna ili rajčice.

Začini također imaju snažno djelovanje pa ubrzavaju rastapanje folije i curenje aluminijskih čestica u hranu.

Zaključak ovog istraživanja je da foliju nikako ne biste smjeli upotrebljavati za kuhanje i pečenje.