Osvježenje hladno prešanim sokovima

izvori vitamina c

Uz pojam uravnotežena prehrana često se spominje i hidracija. Za pravilnu hidraciju osim redovnog unosa tekućine potreban je i pravilan izbor napitaka. Svakako na prvom mjestu se nalazi voda i mineralna voda, a potom nezaslađeni čajevi te voćni i povrtni sokovi. Kako bi se poštovale ove prehrambene smjernice industrija je uvela nove tehnološke procese za pripremu voćnih i povrtnih sokova, a danas najčešće spominjana je izrada hladno prešanih sokova.

Izrada hladno prešanih sokova je postupak u dva korak u posebnim hidrauličkim prešama. Prvenstveno se voće i povrće usitni te se pod visokim tlakom iz voća i povrća iscijedi sok. U ovom procesu vlakna, kao i ostatak pulpe, se odvajaju od samog proizvoda.

Primjenom hladno prešane tehnologiju u proizvodnji sokova zadržava se više vitamina, mineralnih tvari te biološki aktivnih komponenata od sokova koji prolaze i proces pasterizacije. Pasterizacija je proces izlaganja sokova visokim temperaturama kako bi se uništili mikroorganizmi te kako bi se produljio rok trajanja samog proizvoda, međutim izlaganjem visokim temperaturama gube se nutritivne tvari. Kako bi se očuvala zdravstvena ispravnost hladno prešanih sokova u industrijskoj proizvodnji se podvrgavaju obradi visokim tlakom, poznatoj i pod nazivom paskalizacija, pri čemu se inaktiviraju kvasci, plijesni, bakterije te prisutni enzimi.

Hladno prešani sokovi poslužuju se svježi te ne sadrže dodatna sladila ili aditive kao što je u primjeni kod voćnih nektara. Međutim, valja imati na umu da sadrže prirodno prisutne šećer te ih je potrebno uklopiti u ravnotežnu prehranu u sklopu preporuke da se tijekom dana unesu barem dvije porcije voća i 3 porcije povrća.

U koliko vas zanimaju slične rasprave i komentari renomiranih domaćih i stranih stručnjak iz područja prehrane i srodnih znanosti priključite se 5. Međunarodnom Kongresu Nutricionista od 17. do 19. studenog 2017.  u hotelu Panorama Zagreb, a prijaviti se možete putem službene web stranice.

 

Ana Ilić, mag. nutr.

Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma

Priprema 183x86mm_MKN 2017 tisak-01 (1)