Osvrt na film: Vrapčić Richard

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

“Vrapčić Richard” je njemačko-belgijska animirana avantura o vrapčiću koji je uvjeren da je roda, pa se nastoji uklopiti u njihovo jato i odletjeti u Afriku. Nakon što ga rode prevare i odlete bez njega, u avanturi do toplijih krajeva pomažu mu njegovi novostečeni prijatelji, sova Olga i papagaj Kiki.

Kroz film se provlače teme poput podcjenjivanja, neprihvaćanja različitosti, otuđenja, te krivih stereotipa o fizičkom izgledu. Sve je to popraćeno gegovima koji mogu i roditelje dobro nasmijati. Posebno su zabavne scene s golubovima koje trese struja dok stoje na električnim kablovima, jer se referiraju na utjecaj društvenih mreža na svakodnevni život.

No, roditelji trebaju djeci objasniti da je to šala i da su kabeli i žice koji provode struju vrlo opasni i nisu za diranje.

Film je sinkroniziran na hrvatski, te je primjeren i za manju djecu. Za veću djecu, film može poslužiti za razgovor o društvenim vrijednostima i utjecaju društvenih mreža.

Kids friendly vrapcic Richard

Za djecu: 4+.

Za roditelje: Dovoljno slapstick gegova i smiješnih doskočica.

Nasilje: Nasilje je prisutno u nekoliko scena. Recimo kada Olga udara Kikija u tanjur od satelitske antene.

Zastrašujući prizori: Manjoj djeci bi mogao biti zastrašujući jazavac koji pokušava uhvatiti Richarda.

Rječnik: Rječnik je primjeren djeci.

Seks: Nema prizora, niti dijaloga seksualne prirode.

Tempo: Tempo je primjeren i manjoj djecu.

Autorica: Iva Brčić, Najsretnija beba Hrvatska