Paçoca de Amendoim ili slastica od kikirikija

Čime se počastiti ovog Uskrsa a da to nisu naše tradicionalne slastice koje uvijek ukrašavaju blagdanske stolove?

Bila sam slobodna i malo istraživala druge krajeve svijeta, što i kako oni rade… Nabasala sam na ovo jednostavno, ali vrlo lijepo i ukusno otkriće. Paçoca de Amendoim ili jednostavno Paçoca, spada u brazilske ljepote. Dolazi od riječi amendoim što u prijevodu s portugalskog znači kikiriki, a paçoca je univerzalni naziv za „slasticu od kikirikija“. Postoji i slana verzija koja se radi od sušenog mesa, ali nju ćemo, bar trenutno, zanemariti…

Dakle, Paçoca je tradicionalna slastica koja je vrlo jednostavna i brza za rad i iznimno ukusna. Sa samo 5 sastojaka, ovaj desert se pripremi za kojih 10 do 15 minuta, bez ikakvog pečenja, gdje frižider odradi svoj proces stezanja tako da se na kraju dobije kompaktna, čvrsta masa pogodna za rezanje.

Lagano karamelizirani kokos i kikiriki su obavezni; u suprotnom neće biti niti sjena okusu koji želite postići. U Brazilu, Paçoca se jede uglavnom u vrijeme korizme, na Veliki petak i na Uskrs. Vjerovalo se da kikiriki daje dodatnu energiju, u vrijeme kada se ne konzumira meso.

Danas je Paçoca česta tijekom cijele godine i može se naći u mnogim trgovinama. Može se kombinirati s čokoladnom glazurom ili ako se napravi dovoljno suha smjesa može se napraviti sladoled kojem se na kraju dodaju banane i komadići čokolade. Ja sam se za početak zadržala na originalu i mogu vam reći da se isplati. Hrskava, čvrsta, a istovremeno mekana struktura te okus božanstven okus kikirikija i kokosa, nešto je što će vas kod ove slastice zvati na još! Moram priznati, kombinacija koju još nisam isprobala.

Ovaj slatki, orašasti desert možete poslužiti uz kavu i ostale kolače. Lijepo je isprobati nešto novo i naučiti o drugim kulturama. Još ako znate nekoga tko voli kikiriki i kokos, voljeti će vas do kraja života ako mu otkrijete ovo!

Sastojci:

  • 130 g kokosovog brašna (ljuspice)
  • 180 g kikirikija (neslani, oljušteni)
  • 1/2 žličice soli
  • 150 g smeđeg šećera
  • 130 g zaslađenog kondenziranog mlijeka (ima ga Kaufland)

Pacoca de Amendoim 1 Pacoca de Amendoim 2
Postupak:

  1. Kalup 20x20cm obložiti papirom za pečenje.
  2.  Kokos staviti u tavu i prepržiti na srednje jakoj vatri par minuta, dok kokos ne poprimi tamniju boju. Prebaciti ga u zdjelu.
  3. Kikiriki prepržiti na isti način kao i kokos, samo da dobije lagano zlatnu boju.
  4. Preprženi kikiriki dodati kokosu, dodati šećer i sol. Sve promiješati da se izmiješa.
  5. Smjesu staviti u multipraktik i kratkim isprekidanim trzajima usitniti dok se sve dobro ne poveže.
  6. Dodati kondenzirano mlijeko i nastaviti miksati isprekidanim trzajima dok se mix ne poveže u zajedničku cjelinu.
  7. Dobivenu smjesu utisnuti u pripremljeni kalup i poravnati.
  8. Staviti u frižider na 2-3h da se smjesa dobro stisne. Izvaditi iz kalupa i rezati na kocke željene veličine

Pacoca de Amendoim 3 Pacoca de Amendoim 4 Pacoca de Amendoim 5

NAPOMENE:

  • Kalup je dovoljno obložiti trakama od maksimalno 5 cm u visinu jer je ova poslastica dosta niska. Ako nemate kalup ovih ili sličnih dimenzija možete smjesu istresti na papir za pečenje i rukama formirati kocku. Lakše je s kalupom, ali nije presudan.

Pacoca de Amendoim 8

 

  • Za kokos i kikiriki nemojte dodavati nikakvo ulje jer su masni sami po sebi i vodite računa da ne počnu puštati svoje ulje. Zato ih stalno miješajte drvenom kuhačom i ne dugo, osobito vrijedi za kikiriki.
  • Preporučujem da kondenzirano mlijeko dodajete postupno i pratite koliko će biti dovoljno, da ne bude prerijetko (meni se dogodilo kad sam prvi put radila). Ova količina koju sam zapisala je meni bila dovoljna za ovu konzistenciju koju vidite na slikama rezanih kocki.
  • Kocke sam rezala na 4x4cm. Po meni idealna veličina, jer je Pacoca sama po sebi dosta slatka pa bi sve veće bilo možda preteško za pojesti.
  • Kada budete rezali, predlažem dugi ravni nož i rezanje kao da režete sir, odnosno pritisnuti od gore prema dole, nikako probati rezati lijevo-desno kao, recimo, kruh.