Pandoleti

Pandoleti, cantuccini, biškotini, kućni prijatelji – sve su to imena ovog jednog te istog mirisnog, aromatičnog i super ukusnog keksića koji se rado gricka bilo uz kavu, bilo uz neku finu kremu od vanilije ili karamela ili pak uz mousse od čokolade – možda čak i najbolja opcija! Nešto kao tortilje i dipovi, samo u slatkoj verziji.

Znam da ih je kod nas u obitelji teta Kate radila i vrlo često ih imala. I to bi bilo nešto „jako fino“ čime bi me počastila kad joj dođem u goste. Taj porijeklom talijanski desert se, kažu, najčešće radi prije Božića, ali kod tete Kate se često mogao naći, bez obzira na godišnja doba. Danas je isto i u Slatkoj Radionici.

pandoleti 1

Nisam ih sama radila do unatrag par mjeseci kada je eto poslom zatrebalo i draga Žana poslala link jednog recepta uz koji je pisalo „cantuccini“. Pogledam sliku i pomislim hm… pa ovo meni izgleda kao teti Katini pandoleti. Sljedeće što znam je da sam uzela teti Katinu kuharicu (moja none i ona su imale istu) i počela tražiti ima li recept. Naravno da ima! I to ne samo jedan! Počela sam čitati, uspoređivati, mozgati, isprobavati i na kraju došla do omjera s kojim sam baš zadovoljna.

Najljepše od svega mi je činjenica da od jednog keksića možete napraviti i 10 različitih, sve ovisno o tome što volite ili pak što trenutno imate kod kuće.

Izuzetno su jednostavni za rad, brzo su gotovi, a čuvani na suhom i tamnom mjestu traju jako dugo. Uvijek su vam u pričuvi ako vam dođu nenadani gosti ili kad nemate vremena nešto drugo raditi; puno je ljepše poslužiti njih u zdjelici nego otvoriti kutiju keksa i vjerujte, kad ih počnete jesti – nema kraja! Živa zaraza! Ruka vam sama leti! Hm… to možda i nije tako dobro, ali razumijete poantu. Dakle, evo mojih pandoleta, nadam se da ćete ih i sami napraviti ako ih već ne radite i da ćete uživati kao i ja.

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 6 g praška za pecivo
  • 235 g šećera
  • 30 g vanilin šećera
  • 80 g maslaca sobne temperature
  • 3 jaja
  • 200 g badema
  • korica 1 limuna
  • maraschino, amaretto

POSTUPAK:

Sve sastojke osim badema umijesiti u jednolično tijesto. Ručno ili ubaciti u samostojeći mikser i pustiti da odradi svoj posao. Na kraju dodati i umijesiti bademe pri čemu pola cijelih a pola krupno narezanih. Tijesto umotati u plastičnu foliju i ostaviti u frižideru 1-2h da odmori.

Pećnicu zagrijati na 180°C.

Tijesto podijeliti na 4 dijela i uz pomoć malo brašna formirati 4 štruce. Jednu do druge položiti u pleh na papir za pečenje te peći 20-25min, odn. dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.

pandoleti 5 pandoleti 6 pandoleti 7

Ostaviti ih da se prohlade 10-15min te ih prebaciti na rešetku za hlađenje. Ohlađene štruce rezati oštrim nožem na šnitice debljine cca 1cm , ponovno poslagati u pleh na papir za pečenje i peći još 10min na 150°C da se lagano prosuše. Izvaditi, ostaviti da se ohlade te spremiti u limenu kutiju.

pandoleti 8

NAPOMENE:

  • Nije potrebno dodavati ničega više od napisanog u receptu. U početku vam se može činiti da se tijesto neće povezati, ali mu dajte malo vremena, bit će jako lijepo i kompaktno. Eventualno malo pobrašnite ruke ako vam se bude lijepilo, ali to je to.
  • Bademi mogu u početku izgledati kao da „bježe“ dok ih pokušavate umijesiti u tijesto ali vidjet ćete brzo da nema razloga za paniku.
  • Štruce malo odvojite jednu od druge jer će prilikom pečenja rasti.

pandoleti 9

  • Što se aroma tiče, bademe možete prethodno prepržiti pa ćete imati malo izražajniji okus koji vuče na karamel. Također, umjesto njih možete staviti i druge orašaste plodove ili se čak poigrati pa dodati komadiće suhog voća. I koricu limuna možete po želji zamijeniti koricom naranče. Maraschino i amaretto možete zamijeniti rumom ili nekim drugim likerom po želji. Dakle, mogućnosti su razne – mašta je granica. Ništa ne treba biti jako sitno jer se u protivnom u presjeku neće ovako lijepo vidjeti.
  • Kada budete rezali štruce, nemojte koristiti nož s pilicom jer bi on mogao lomiti štrucu, nego koristite ravni oštri nož i režite kao da režete sir, a ne cik-cak kao kad režete kruh.
  • Ako su vam pandoleti draži bez dodatnog sušenja, možete ih i kao takve jesti. Jednako su dobri i jednako ukusni!

Recept vam donosi Slatka Radionica by Vesna Nakić.