Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Pandoro ili zlatni božićni kruh

Pandoro nosi naziv zlatni kruh „ pan d’oro“ zbog svoje prekrasne zlatne boje.

Pandoro je tradicionalni talijanski slatki kruh. Najčešće se veže za grad Veronu, a poslužuje se za Božić i Novu godinu. Oblik mu podsjeća na zvijezdu s osam krakova zbog specifičnog kalupa stvorenog samo za njegovu pripremu. Tradicionalno se posipa šećerom u prahu kako bi dobio izgled planine posute snijegom i zimskog ugođaja.

Osim svojim okusom, izgled mu je napravljen također za blagdansko vrijeme i za slavlje, kada ga gledate odozgo, izgleda poput predivne zvijezde. Pandoro nosi naziv zlatni kruh „ pan d’oro“ zbog svoje prekrasne zlatne boje.

Autor: Nina Mrvica – Bake me

Trebat ćete:

ZA TIJESTO

  • 500 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 135 g šećera
  • 10 g suhog kvasca
  • korica jedne neprskane naranče
  • korica jednog neprskanog limuna
  • 150 g maslaca sobne temperature
  • 2 žumanjka
  • 2 jaja
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 120 mL mlakog mlijeka

DODATNO ZA PRELJEV

BakeMe

PRIPREMA

  1. Prosijano brašno stavite u posudu.
  2. Dodajte mu ostale sastojke (sol, šećer, kvasac, koricu limuna i naranče, omekšali maslac, žumanjke i jaja, vaniliju i mlijeko).
  3. Ako tijesto radite u kuhinjskom robotu, postavite nastavak za tijesto i na laganoj brzini sve sjedinite. Ako radite ručno, kuhinjskom žlicom sve izradite dok se ne spoji.
  4. Sada na mikseru pojačajte brzinu ili u slučaju da ručno mijesite tijesto, preuzmite izradu rukama. Trebat će vam do 10 minuta kako bi tijesto postalo kompaktno.
  5. Na lagano pobrašnjenoj radnoj podlozi oblikujte tijesto u kuglu. Lagano nauljite posudu i u nju stavite tijesto. Pokrijte ga i pustite na toplom najmanje 4 sata ili preko noći (ja ga ostavim preko noći).
  6. Nakon što je tijesto odstajalo, prebacite ga na pobrašnjenu podlogu i rukama ga pritisnite na nekoliko mjesta da izađe zrak. Tijesto možete premazati omekšalim maslacem u tankom sloju.
  7. Pripremite kalup za pandoro (možete koristiti i kalup za kuglof), kalup namastite i pobrašnite kako se ne bi lijepio.
  8. Tijesto za pandoro prebacite u kalup, pokrijte i pustite na toplom 1,5 -2 sata.
  9. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva i pecite pandoro 35-40 minuta, odnosno dok test čačkalicom ne pokaže da je gotov.

Sada pripremite medenu kremu.

  1. Otopite maslac pa mu dodajte ostale sastojke (medenu kremu, sok naranče i limuna) zajedno stavite grijati na srednje jakoj vatri 5 minuta uz stalno miješanje. Kada su se svi sastojci povezali, a preljev poprimio lijepu teksturu, maknite ga s vatre i pustite da se malo ohladi prije posluživanja.
  2. Mlakog izvadite iz kalupa tako da naopako postavite pladanj za posluživanje na pandoro s kalupom, te ga okrenete naopako. Ohlađenog pospite šećerom u prahu i prelijte medenom kremom.
  3. Kidajte uzdužne komade i dodatno ih ukrasite medenom kremom.

Dobar tek!

 

 

Više

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.