Panna cotta je jednostavan desert načinjen od tek nekoliko osnovnih sastojaka: mlijeka, slatkog vrhnja, šećera i želatine. Domovina panna cotte je Italija od kuda se ovaj kremasti desert proširio diljem svijeta i stekao planetarnu popularnost.
Među veganima je stekao popularnost tek nakon “otkrića” zamjenskih recepata koji ne sadrže namirnice životinjskog porijekla. U receptu se koristi agar agar, vegetarijanska alternativa želatinu, a dobiva se od algi iz jugoistočne Azije. Ima višestruku primjenu u kuhinji – od vegetarijanskih slastica do gustih juha. Danas je najviše poznat kao vegetarijanska i veganska alternativa želatinu.
Potrebni sastojci:
Za panna cottu:
- 1 konzerva kokosovog mlijeka
- 1 žličica mljevene vanilije ili sjemenke vanilije
- 1 žličica agar agara u prahu
Za žele od jagode:
- 1 šalica svježih jagoda
- 1 žlica zaslađivača (može i više, ovisno o slatkoći jagode i vlastitom ukusu)
- 1 žlica biljnog mlijeka
- 1/2 žličice agar agara u prahu
Priprema:
U lončić staviti kokosovo mlijeko (cijelu jednu konzervu) i dodati vaniliju te agar agar. Dobro promiješati i na laganoj vatri pustiti da zavrije uz povremeno miješanje. Nakon 5 minuta trebala bi se početi stvarati gušća, ljepljiva tekućina. Zagasiti plamen i pustiti da se nekoliko minuta hladi. Paralelno raditi želatinu od svježih jagoda.
U blenderu izmiksati jagode sa zaslađivačem. Probati te dodati još zaslađivača ako je potrebno. Prebaciti u lončić, dodati agar agar i mlijeko te dobro promiješati. Pustiti na laganoj vatri da zakuha uz povremeno miješanje. Također kao i panna cottu, pustiti žele da se malo ohladi (jednu, dvije minute) te zatim prebaciti u kalup za muffin ili neki drugi (po mogućnosti silikonski radi lakšeg izvlačenja).
Prvo dodati malo želatine od jagode, pustiti pola minute da se lagano krene stiskati zatim staviti panna cottu te potom ostatak želatine od jagoda. Staviti u hladnjak na 30 minuta i lagani desert je spreman za uživanje.
Neki deserti do prije par godina bili su neizvedivi za vegane, ali mnogo se biljnih zamjena pokazalo izvrsnim kao zamjena za primjerice jaja ili želatinu.
Ukusni veganski desert spremila je i poslikala Doris Valković za Tvornicu zdrave hrane.