Ako nemate ideju što poslužiti gostima kao glavno jelo za novogodišnju noću, predlažemo ovaj recept za pečenku u umaku od naranče.
Što vam je potrebno:
Za umak od naranača
Broj osoba: 8
Priprema:
1. Dan ranije pripremite umak od naranača
Naranče i limune olupiti pomoću nožića za guljenje krumpira. To je najbolji način da se dobije tanka kora te odstrani bijela, gorka opna koja je praktično jedini nejestivi dio naranče. Iscjediti sok od naranača i limuna. Koru tri puta prokuhati u osoljenoj vodi. Svaki put je potrebno promijeniti vodu. Stavite šećer u posudu zajedno s vinom i na laganoj vatri kuhajte dok ne dobije boju jantara. Tada dodajte ocijeđeni sok i kuhajte 4-5 minuta, nakon čega dodajte pileći temeljac i bobice kardamoma. Nastavite kuhati pet minuta, tada dodajte procijeđene korice. Ponovo kuhajte 5 minuta uz povremeno skidanje pjene na vrhu. Posolite i popaprite te skinite s vatre i ulijte čašicu Cointreaua.
Umak će hlađenjem želirati i zato je bolje da odstoji jedan dan.
Umak završite neposredno pred serviranjem. Kada je meso gotovo, izvadite ga iz pećnice, uzeti cca 2, 5 dcl umaka od pečenja, odstranjujući masnoću s vrha. 2-3 žlice umaka od pečenja, ohladite u šalici i umiješajte 1 bogatu žlicu maidine. Pustite da odvojeni umak od pečenja u jednoj posudi provre, te polako umiješajte maidinu. Ujedinite umak od naranača i onaj od mesa i pustiti da lagano provre. Poslužite pored pečenja.
2. Svinjsko pečenje
Meso natrljajte solju i nabodite češnjakom uz 2-3 iglice ružmarina. Bogato namažite senfom i pustite da stoji barem 2 sata u pekaču koji je spreman za pećnicu. Dodajte masnoću i grančice ružmarina. Pećnicu ugrijte na 220 stupnjeva. Meso najprije popecite sa svih strana, da mu se pore zatvore, zatim ga dobro zatvorite alufolijom, temperaturu pećnice smanite na 160 stupnjeva i pecite nekih 1, 5 sata uz povremeno okretanje i kontroliranje.
Otkrijte alufoliju i zalijte pečenje s vinom. Pecite još nekih 20-tak minuta (ovisno o jačini pečnice) uz lagano zalijevanje vinom i sokom od pečenja. Kada je meso gotovo, dolijte zadnji put u umak malo vina, drvenom žlicom dobro postružite (deglazirajte) dno pekača, pustite još par minuta da ishlapi alokohol i tada izvadite iz pećnice. Meso mora pokriveno “počivati” desetak minuta.
Dovršite umak od naranče.
Pečenje izrežite na fine, tanke ploške, položite ih na duguljasti tanjur tako da se jednim dijelom prekrivaju i preliti po sredini s vrlo malo umaka od naranača. Sa strane ukrasiti peršinom i polumjesecima od narančinih kriški. Umak svatko dodaje po želji na tanjuru.
Što vam je potrebno:
Za umak od naranača
- 3 kom sočne naranče
- 2 kom limuna
- 250 gr šećera
- 1/2 dcl suhog bijelog vina
- 1/2 l pilećeg temeljca
- 3 zrna kardamoma
- 0,3 dcl likera od naranača – Cointreau
-
2 kg PIK svinjskog buta
- 5 – 6 žlica dobrog senfa, po mogućnosti zrnatog
- 5 -6 režnjeva češnjaka
- 2 grančice ružmarina
- 2 dcl bijelog vina
- 2 dcl masnoće (maslinovog ulja, masti)
Broj osoba: 8
Priprema:
1. Dan ranije pripremite umak od naranača
Naranče i limune olupiti pomoću nožića za guljenje krumpira. To je najbolji način da se dobije tanka kora te odstrani bijela, gorka opna koja je praktično jedini nejestivi dio naranče. Iscjediti sok od naranača i limuna. Koru tri puta prokuhati u osoljenoj vodi. Svaki put je potrebno promijeniti vodu. Stavite šećer u posudu zajedno s vinom i na laganoj vatri kuhajte dok ne dobije boju jantara. Tada dodajte ocijeđeni sok i kuhajte 4-5 minuta, nakon čega dodajte pileći temeljac i bobice kardamoma. Nastavite kuhati pet minuta, tada dodajte procijeđene korice. Ponovo kuhajte 5 minuta uz povremeno skidanje pjene na vrhu. Posolite i popaprite te skinite s vatre i ulijte čašicu Cointreaua.
Umak će hlađenjem želirati i zato je bolje da odstoji jedan dan.
Umak završite neposredno pred serviranjem. Kada je meso gotovo, izvadite ga iz pećnice, uzeti cca 2, 5 dcl umaka od pečenja, odstranjujući masnoću s vrha. 2-3 žlice umaka od pečenja, ohladite u šalici i umiješajte 1 bogatu žlicu maidine. Pustite da odvojeni umak od pečenja u jednoj posudi provre, te polako umiješajte maidinu. Ujedinite umak od naranača i onaj od mesa i pustiti da lagano provre. Poslužite pored pečenja.
2. Svinjsko pečenje
Meso natrljajte solju i nabodite češnjakom uz 2-3 iglice ružmarina. Bogato namažite senfom i pustite da stoji barem 2 sata u pekaču koji je spreman za pećnicu. Dodajte masnoću i grančice ružmarina. Pećnicu ugrijte na 220 stupnjeva. Meso najprije popecite sa svih strana, da mu se pore zatvore, zatim ga dobro zatvorite alufolijom, temperaturu pećnice smanite na 160 stupnjeva i pecite nekih 1, 5 sata uz povremeno okretanje i kontroliranje.
Otkrijte alufoliju i zalijte pečenje s vinom. Pecite još nekih 20-tak minuta (ovisno o jačini pečnice) uz lagano zalijevanje vinom i sokom od pečenja. Kada je meso gotovo, dolijte zadnji put u umak malo vina, drvenom žlicom dobro postružite (deglazirajte) dno pekača, pustite još par minuta da ishlapi alokohol i tada izvadite iz pećnice. Meso mora pokriveno “počivati” desetak minuta.
Dovršite umak od naranče.
Pečenje izrežite na fine, tanke ploške, položite ih na duguljasti tanjur tako da se jednim dijelom prekrivaju i preliti po sredini s vrlo malo umaka od naranača. Sa strane ukrasiti peršinom i polumjesecima od narančinih kriški. Umak svatko dodaje po želji na tanjuru.
In this article:meso, naranča, novogodišnji menu, pečenka, pik vrbovec, recept, svinjski but
Click to comment
You must be logged in to post a comment Login