Pesto od cikle i badema

Kada spomenemo pesto umak prva asocijacija je pesto alla Genovese. Pesto Genovese je dobio naziv po talijanskom gradu Genovi (ita. Genova) od kud potječe, a za njegovu pripremu koriste se svježi listovi bosiljka, pinjoli, tvrdi sir poput parmezana, češnjak, maslinovo ulje i sol.

Pesto umaci koji se razlikuju od originalnog recepta u većini slučajeva pokušavaju zadržati prepoznatljivu zelenu boju. Bez obzira koristi li se za njegovu pripremu bosiljak, špinat, grašak, pistacije, …, finalni rezultat je obično zeleni kremasti i aromatičan umak.

Pesto od kuhane cikle

Nutritivno bogatstvo ovog korjenastog povrća dobro je poznato svima. Upravo zbog nutritivnih vrijednosti, vlakana i C vitamina preporuka je da se cikla konzumira sirova.

Nažalost, okus “zemlje” koji je specifičan za ciklu ne odgovara svima. Ako želite ublažiti taj okus dobro ju je prokuhati ili ocijediti u sok kojeg onda možete konzumirati (iako cijeđenjem soka gubite vlakna koja cikla sadrži, a kuhanjem se značajno smanjuje njezina hranjivost).

Sir je izostavljen u ovom receptu. Slobodno ga dodajte po želji.

Pesto možete držati i do 2 tjedna u hladnjaku kako bi vam svakodnevno bio nadohvat ruke za konzumaciju.

 

Darko Kontin

Namirnice

  • 500 grama korijena cikle (kuhane)
  • 100 grama badema (oljuštenih i blanširanih u listićima)
  • 10 grama bosiljka (okvirno šaka bosiljka, korišten je grčki bosiljak)
  • 1 režanj češnjaka
  • 50 ml maslinovog ulja (dodajte više po želji i potrebi)
  • po želji soli

Upute

Ako imate sirovi korijen cikle ogulite je, isperite i skuhajte u posoljenoj vodi. Ako koristite kupovnu već kuhanu ciklu dovoljno je narezati je na manje komade.

U električnu sjeckalicu stavite narezanu kuhanu ciklu, blanširane bademe, bosiljak, očišćeni režanj češnjaka i manji dio maslinovog ulja.

Uz nekoliko pulsiranja usitnite sve namirnice. Postružite rubove multipraktika, začinite po želji sa soli te ga ponovno uključite. Ovog puta postepeno ulijevajte maslinovo ulje kroz otvor predviđen za to. Pesto je potrebno usitnjavati 4-5 minuta ili do postizanja željenje teksture i okusa.

Pesto od cikle istresite u staklenke za zimnicu i pohranite ga do korištenja u hladnjak Poslužite ga uz kruh, tjesteninu ili druga jela kao prilog ili punjenje. Dobar tek!

Bilješke

Ako koristite svježu ciklu koju niste prethodno prokuhali bit će vam potrebna jača električna sjeckalica, a i vrijeme usitnjavanja će se produžiti ovisno o tome koliko je cikla čvrsta.

Pestu od svježe cikle možete slobodno dodati i sok od cikle ako ga imate pri ruci.

 

Autor: Darko Kontin

Darkove recepte možete naći na blogu “Darkova Web Kuharica