Petak i 13. zove na oprez?!

Ako ste zaposleni sigurno danas niste ostali kod kuće zato što je petak 13. u mjesecu. Ipak, ima i onih kojima taj dan predstavlja izvor straha, problem zbog kojega bi najradije dan proveli u krevetu ili barem kod kuće.

S obzirom na to da je naša stvarnost obično toliko zastrašujuća, iracionalnim strahovima kao da nema mjesta. Istisnula ih je borba za opstanak pa uglavnom zbog kombinacije petak i 13. ne odgađamo avionske letove, rizične pothvate i slično. Naravno, rado bismo danas pogled na šefa i kolege zamijenili pogledom na vlastitu obitelj, ali tome sigurno nije razlog petak i 13.

Podrijetlo vjerovanja u nesreću povezanu s današnjom kombinacijom dana u tjednu i mjesecu nije razjašnjeno. Pretpostavlja se da možda potječe iz činjenice da je 13. na Posljednjoj večeri izdao Isusa. Ima i vjerovanja da su Adam i Eva upravo na petak 13. kušali jabuku zbog koje su istjerani iz raja.

Što treba znati o petku 13.?

  1. Strah od petka 13. je među najpopularnijim mitovima i ima stručni naziv paraskavedekatriafobije ili frigatriskaidekafobija. Sama triskaidekafobija strah je od broja 13.
  2. Mnoge bolnice nemaju sobu s brojem 13, neki neboderi ni taj kat, a ni aerodromi nisu imuni pa katkad izostave Izlaz 13.
  3. Američki predsjednik Franklin Delano Roosevelt nije putovao 13. u mjesecu, niti je ikad ugostio trinaestero ljudi za stolom. Napoleon i američki predsjednik Herbert Hoover također su imali nenormalan strah od trinaestice, bili su triskaidekafobi.
  4. Mark Twain jednom je bio predviđen kao 13. gost na nekoj zabavi i prijatelj mu je rekao da ne ide. “Istina, bila je to nesreća”, rekao mu je Twain poslije. “Bilo je hrane samo za dvanaestero”. U Parizu restorani s praznovjernom upravom često angažiraju profesionalnog 14. gosta.
  5. Broju 13 škodi pozicija iza 12, kažu numerolozi koji dvanaesticu smatraju kompletnim brojem jer je u godini 12 mjeseci, u zodijaku 12 znakova, na Olimpu 12 bogova, Heraklo je odradio 12 zadaća, Izrael je imao 12 plemena, Isus 12 apostola, 12 dana nakon Božića došla su Sveta tri kralja, a u tucetu je 12 jaja.