Petina sekunde dovoljna je za zaljubljenost

relativno

Zaljubljenost je super stvar, no svi se nadaju i da će ona prerasti u – ljubav života… E sad, a kako znati da ste je stvarno pronašli, jedna je posve druga priča…

Zaljubljivanje utječe na intelektualna područja u mozgu, a tek petina sekunde dovoljna nam je da se zaljubimo, pokazalo je istraživanje objavljeno u Journal of Sexual Medicine koje je provela profesorica psihologije Stephanie Ortigue sa Sveučilišta Syracuse.

Studija je pokazala da čak 12 područja mozga rade u tandemu kad se zaljubljujemo i to kako bi oslobodili ”euforične” kemikalije poput dopamina, oksitocina ili adrenalina. Osim toga, zaljubljenost utječe i na sofisticirane kognitivne funkcije kao što su metafore, mentalni prikaz ili predodžba o tijelu.

Zbog toga se ponovno postavlja pitanje – zaljubljuje li se srce ili mozak? Prof. Ortigue je neodlučna i prvo bi rekla mozak, ali i srce je uključeno. Na primjer, aktiviranje nekih dijelova mozga može potaknuti stimulaciju srca, kao i osjećaj leptirića u trbuhu.

Iako je istraživanje prof. Ortigue i njezinog tima znanstvenika dokazalo da je mozak itekako povezan sa zaljubljivanjem, i dalje je nepoznat pravi odgovor na pitanje kako se zapravo i zašto zaljubljujemo.