Pikantna krem juha od bundeve

Za vrijeme ovih hladnih dana važno je konzumirati toplu hranu koja će vam pomoći u održavanju topline tijela, pravilnoj probavi i jačanju imuniteta. Preporuka naših baka je da treba jesti jela „na žlicu“.

Jedno od takvih jela je i krem juha od bundeve.

Ova juha obiluje zdravim sezonskim namirnicama, a posebnost je kokosovo mlijeko i začini kao što su muškatni oraščić i đumbir, čime se postiže pikantnost okusa.

Važno je naglasiti da je brokula, kao dodatak juhi, kuhana al dente, na pari. Ovakav način kuhanja omogućuje čuvanje minerala i vitamina u brokuli više nego ijedan način termičke pripreme.  Brokula obiluje antioksidansima te vitaminima  C i A, željezom, kalcijem, kalijem i magnezijem. Također je bogata vlaknima te je niskokalorična.

Sastojci za juhu

  • 300 g bundeve Hokaido
  • 2 mrkve
  • 2 krumpira
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 glavica brokule
  • 2 čajne žličice začinske soli
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • ½ čajne žličice đumbira
  • himalajska sol, papar – količina po želji
  • 200 ml kokosovog mlijeka (može se zamijeniti drugim vrstama biljnog mlijeka)
  • 1 šlica kuhanog ječma (opcionalno)
  • lišće svježeg peršina

Sastojci za krutone

  • stari kruh, količina za jednu tepsiju veličine 20 x 30 cm
  • ½  čajne žličice himalajske soli
  • ½ čajne žličice češnjaka u prahu
  • 1 čajna žličica sušenog peršina
  • par žlica maslinovog ulja

Priprema 

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Pripremite krutone od starog kruha. Kruh narežite na sitne kockice, stavite u zdjelu i dobro pomiješajte sa začinima. Stavite peći u tepsiju obloženu masnim papirom oko 10 minuta. Izvadite, ohladite i pospremite u staklenku.
  2. Očistite i operite povrće (ako je iz organskog uzgoja, bundevu nemojte guliti – samo je očistite od koštica). Narežite na manje komade bundevu, mrkvu, krumpir i luk te stavite u posudu za kuhanje. Ulijte 800 ml vode, začinite sa začinskom soli. Stavite kuhati na srednju vatru.
  3. Brokulu natrgajte na cvjetove, koje narežite na podjednake dijelove. Stavite brokulu u posudu za kuhanje na pari i poklopite. Kad voda zavrije, smanjite temperaturu. Kuhajte dok ne omekša. Brokula bi trebala biti kuhana al dente.
  4. Izblendajte sve povrće osim brokule. Stavite preostale začine i kokosovo mlijeko te još kratko prokuhajte.
  5. U juhu umiješajte kuhani ječam i brokulu i promiješajte. Servirajte toplo.

Uz juhu pikantnog okusa servirajte krutone i pospite je nasjeckanim peršinom!

Izvor alternativazavas.com