Iako ima samo 24 godine, Toni Boban slovi za jednog od najperspektivnijih kuhara u Hrvatskoj. Pobjednik je Bisera mora 2015., Grand Prixa u konkurenciji kuhara iz nekoliko zemalja i IKKER-a 2016., interregionalnog kupa kuhara. Smatra gastronomiju umjetnošću u kojoj sudjeluju sva osjetila te kako jelo treba odisati odličnim mirisom, okusom, izgledom i prezentacijom.
Toni Boban trenutno je i službeni chef Gourmet Street Food Festivala koji se smjestio u Ljetno kino Bačvice u Splitu.
Za čitatelje She.hr-a Toni je podijelio recept za pileći zabatak mariniran u soku od naranče, medu i majčinoj dušici, idealan za ovo ljetno razdoblje, a koji oduševljava publiku na Gourmetu.
Pileći zabatak mariniran u soku od naranče, medu i majčinoj dušici
Sastojci:
- 4 pileća zabatka
- 1/2 šalice soka od svježe naranče
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice meda
- 1 žlica svježe majčine dušice
- Sol
- Papar
Priprema:
Tajna ovog sočnog i jednostavnog jela leži u marinadi koja se se sastoji od kombinacije soka od naranče, meda i majčine dušice koji pilećem zabatku daju fantastičan okus i sočnost.
Pomiješajte sok od naranče, maslinovo ulje, med, majčinu dušicu, sol i papar te napravite marinadu. Piletinu premažite s njom, dobro obložite i ostavite da odstoji.
Piletinu ispecite na laganoj vatri, a kao savršeni prilog uz ovo jelo predlažem rižoto s povrćem, bobom, patlidžanom, tikvicom i paprikom. U posudu ulijete maslinovo ulje i sitno nasjeckan češnjak. Dodajte nasjeckano povrće u količinama po želji te kratko pržite. U povrće dodajte rižu te ju vrlo kratko prepržite s povrćem uz miješanje. Zatim dodajte malo vode dok riža ne bude skuhana. Rižoto začinite sa soli, paprom, malo češnjaka i peršinom.
Na krišku kruha stavite rižoto i pileći zabatak te pospite mozzarellom i parmezanom te ga tako posloženo kratko zapecite u pećnici.
Osim primamljivog okusa, za pripremu ovog jela odlučit ćete se i zbog njegove kratke pripreme od samo 20 do 25 minuta. Ovako posloženo jelo idealno je za street food festivale kao što što je Gourmet u Splitu.