Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Pita od jabuka za prohladne, jesenske dane

Pita od jabuka je možda jedan od najrasprostranjenijih kolača u svijetu.

Pita od jabuka je možda jedan od najrasprostranjenijih kolača u svijetu. Negdje ga se jede više, negdje manje, ali u suštini tamo gdje se jabuke koriste u slasticama, tamo će se naći i pita od jabuka. Dobro, izuzmimo možda Aziju i Afriku.

Pita je kolač od slanog ili slatkog prhkog tijesta sa slanim ili slatkim punjenjem. Mogu se pripremati na razne načine, ovisno o dijelu svijeta u kojem se nalazimo a i o spretnosti same kuharice, tako da ih možemo vidjeti, otvorene, poklopljene, sa trakicama, ispletenom “mrežom”, čupave itd.

Recepata mislim da ima koliko i kuharica. Svaka nešto doda i/ili oduzme, prilagodi je sebi i svojim ukućanima i to je ono što i volim kod pite od jabuka. Ama, svaka je dobra! Heh… Opet, ako malo bolje promislim, još nisam probala kolač s jabukama a da je bio loš.

Ovaj moj recept je produkt četiri izvora: školski udžbenik, dugogodišnje iskustvo moje svekrve, ideja drage prijateljice i naravno, bilježnica moje none…

Recept

Tijesto:

za pleh cca 30x40cm:

  • 300g mekog brašna
  • 300g oštrog brašna
  • 250g maslaca ili margarina
  • 6g praška za pecivo
  • 100g šećera
  • 2 jaja
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • vanilija, korica limuna, rum

 

Nadjev:

  • 1,5 kg jabuka
  • 4-5 žlica šećera
  • šaka krupnije sjeckanih oraha
  • grožđice natopljene u malo ruma
  • vanilija
  • sok limuna
  • cimet i korijen đumbira, cca 3-4cm nariban na najsitnije i iscijeđen
  • 2-3 žlice marmelade od marelica

Pitaodjabuka7

Priprema:

Umijesiti prhko tijesto od navedenih namirnica. Ne mijesiti ga previše, tek toliko da se sve lijepo poveže i formira kugla koja se ne lijepi za ruke. Tijesto zamotati u plastičnu kuhinjsku foliju i staviti u frižider 1-2h, da odmori.

Pita od jabuka 6

Jabuke oguliti, očistiti i naribati. Posuti ih šećerom, vanilijom i cimetom i dobro promiješati. Dodati grožđice s rumom, sok limuna i naribani korijen đumbira. Ostaviti sve skupa da neko vrijeme odstoji, da jabuke otpuste svoj sok i da upiju arome ostalih namirnica.

Nakon što je tijesto odmorilo, izvaditi ga iz frižidera, trećinu odvojiti za gonji dio. Razvaljati ga na malo oštrog brašna, po prilici na dimenziju pleha. Ne pritiskati tijesto previše, puno će pucati. Ako i puca (što je normalno za prhko tijesto) samo ga rukama treba spojiti. Uz pomoć valjka za tijesto ili ruku, tijesto prebaciti u pleh i utisnuti do samih rubova. Izbockati ga mjestimično vilicom da se ne bi dizalo tijekom pečenja.

 

Pita od jabuka 1

Tijesto premazati marmeladom od marelica. Na marmeladu nanijeti dobro ocijeđene jabuke kojima ste još dodali krupno sjeckane orahe. Nadjev rasporediti ravnomjerno i malo utisnuti žlicom, kuhačom ili špatulom da se poravna površina. Ostatak tijesta razvaljati i izrezati na trakice te napraviti mrežu po površini. (Postoji i druga opcija: trećinu tijesta smrznuti u škrinji i naribati ga kao gornji sloj, umjesto trakica).

Pita od jabuka 8

Peći na 180°C, 50-60 minuta, ovisno o pećnici. Pečenu pitu ostaviti da se ohladi, po želji posuti šećerom u prahu, poslužiti i uživati u eksploziji okusa!

Pita od jabuka 9

Napomene

  • Koristila sam pleh dimenzija cca 30x40cm.
  • Maslac/margarin neka bude hladan i narezan na šnitice ili komadiće.
  • Nakon što ste tijesto umijesili, spljoštite ga tako da dobijete pravokutnik, kasnije će vam biti lakše. Nemojte mu dodavati puno brašna, iako se čini da može primiti još. I može, ali tijesto onda gubi svoju strukturu. Maksimalno dodati 2-3 žlice brašna.
  • Jabuke ribam na šnitice, ne sitnije od toga. Draže su mi kada se malo više osjeti struktura voća.
  • Meni osobno su Idared jabuke najdraže. Koristite koje želite, u svakom slučaju, topla preporuka je da budu neke više kiselkaste nego slatke i brašnaste. Ako već i jesu slađe, možda će vam trebati malo više limunovog soka.
  • Gornji dio možete ukrasiti kako želite. Trakice, cvjetići, listovi – mašta vam je najbolji prijatelj. Meni osobno je ipak najdraže kada je tijesto naribano.

[box style=”0″]

Recept vam donosi  Slatka Radionica by Vesna Nakić

[/box]

 

Više

Gastronomija

Candy cane je američki naziv za tamošnju popularnu slasticu, a u doslovnom prijevodu znači – lizalica.

Gastronomija

Riječ je o sezonskom voću, povrću, začinima i ostalim namirnicama koje trenutno možete naći u dućanu i na placu, stoga napravite već sada popis...

Gastronomija

Jabuke, biskvit, cimet, med, šećer u prahu… Ma, divotica...

Savjeti stručnjaka

Cimet možemo koristiti u obliku praha ili štapića, a njegova posebna aroma i okus dolaze iz esencijalnog ulja te se vjeruje kako upravo ono...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.