Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Pletenica s jajem

Kolač kao uskršnji poklon

Uskršnji stol još će danas krasiti sve blagdanske delicije među kojima se u mnogim domovima našla i pletenica s jajem. Posebno popularan u Istri i Primorju, ovaj kolač i običaj njegova darivanja proširen je po cijeloj Hrvatskoj.

Radi se u obliku pletenice ili spletenog vijenca kako bi simbolizirao Kristov vijenac od trnja, a u njega se umetne pisanica. Uskršnje pletenice tradicionalan su poklon diljem Hrvatske. Obično ih se darivalo djeci. Domaćice bi pletenicu poklanjale djevojčicama, a vijenac dječacima.



U Istri i Primorju pletenicu s upletenim jajetom, zvanu jajarica, koluba ili šišerica unuci bi dobivali na poklon od svojih baka i djedova , dok bi u Dubrovniku mlada djevojka na Uskrs poklanjala ovaj kolač svojoj budućoj svekrvi, a svom bi zaručniku darovala pisanicu.

Sve u svemu ovaj je ukusan kolač od davnina bio tradicionalan poklon i prekrasan ukras na uskršnjem stolu. 

USKRŠNJA PLETENICA

SASTOJCI:
  • 20 g svježeg kvasca
  • 80 g šećera
  • 250 ml mlijeka
  • 600 g glatkog brašna
  • žličica soli
  • 2 žličice naribane korice limuna
  • 2 jaja


PRIPREMA:

Kako bi se kvasac 'digao', dodajte mu žličicu šećera i malo toplog mlijeka, dobro promiješajte i pustite neka se diže oko 5 minuta.

U veliku zdjelu stavite brašno kojemu dodajte sol, šećer, limunovu koricu, dignuti kvasac, jaja i preostalo mlijeko. Dobro izmijesite i ostavite tijesto pokriveno na toplom kako bi se udvostručilo.  
 
Nakon toga tijesto ponovno zamijesite i podijelite na 3 ili 4 dijela, ovisno od koliko dijelova želite isplesti pletenicu.

Ispletite pletenicu na koju rasporedite obojene pisanic te je premažite razmućenim jajetom.

Pletenicu možete saviti u različite oblike. Može biti duguljasta, okrugla ili u obliku srca. Pripremljenu pletenicu pustite da se diže oko 15 minuta, a zatim je pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 40 minuta.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Moj dom

Naši stari jaja su najčešće bojili u crveno pomoću korijena cikle, ljuske luka ili crvenog radiča.

Gastronomija

Ganache je čokoladna krema koju bi, svi oni koji vole pripremati slastice, trebali imati u malom prstu

Gastronomija

S obzirom da se približava Božić i vrijeme pečenja najfinijih kolača, cupcake je idealan ako pripremom kolača želite pokazati svoju kreativnost i originalnost.

Gastronomija

Fini blagdanski kolači, jednostavni za pripremu, a jedinstvenog osvježavajuće voćnog okusa smokvi i naranče.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.