U posljednje vrijeme sve se češće skreće pozornost na važnost kvalitetnog doručka za zdravo funkcioniranje organizma, no u prirodnoj prehrani cjelovit jutarnji obrok nije novost – doručak je oduvijek bio u prvom planu – ovim riječima Dunja Gulin, mlada i kreativna Makronovina učiteljica kuhanja, započinje svoju prvu kuharicu „Doručak“.
Kuharica „Doručak“ nudi zanimljiva rješenja za sve koji su ujutro u nedoumici, ili su željni novih ideja i osvježenja u svom jelovniku, a važno im je da dan započnu zdravim obrokom. Dunja Gulin je osmislila 28 recepata -slatkih, slanih, konkretnih i laganijih, imajući pritom u vidu individualne potrebe ljudi. Dakle, za one koji vole nešto lagano ujutro, za one koji nemaju vremena, za one koji žele ojačati vlastiti organizam, za sportaše, studente itd.
Izbjegavajte velike količine voća
Ova kreativna učiteljica kuhanja predlaže da se kvalitetan doručak sastoji od složenih ugljikohidrata- cjelovitih žitarica ili njihovih proizvoda, zatim kvalitetnih masnoća- sjemenki i orašastih plodova, kvalitetnih tekućina poput miso juha, čajeva ili napitaka od žitarica. Neizostavne su i kvalitetne bjelančevine, kao što je tofu (sir od soje).
Za posebne prilike tu je i poneki slatki doručak s dodatkom voća, no autorica knjige ističe da treba izbjegavati velike količine voća, osobito one osobe koje imaju zdravstvene probleme. Zatim sve oblike rafiniranih proizvoda, kruh i peciva s kvascem, kekse i kolače jer povećavaju kiselost krvi. Odnosno, time smanjuju otpornost organizma.
Doručkovati najkasnije sat vremena nakon buđenja
Pitate li se zašto uopće doručkovati, odgovor je: da bi se nakon višesatnog mirovanja tijekom noći metabolizam probudio, a tijelo dobilo potrebnu energiju. Doručkovati svakako treba u roku od sat vremena nakon buđenja.
Preskočite li doručak, organizam dovodite se u situaciju da radi „na prazno“ što može uzrokovati slabost, pad razine šećera u krvi i nervozu. Osim toga, velika je vjerojatnost da ćete nakon jutarnjeg gladovanja za vrijeme ručka pojesti više hrane i imati pojačanu želju za slatkišima i grickalicama.
Dakle, želite li se pripremiti za umne i tjelesne napore, doručak je obrok koji ne smijete nikako propustiti. Cijena kuharice je 49 kuna.
Kuharica „Doručak“ nudi zanimljiva rješenja za sve koji su ujutro u nedoumici, ili su željni novih ideja i osvježenja u svom jelovniku, a važno im je da dan započnu zdravim obrokom. Dunja Gulin je osmislila 28 recepata -slatkih, slanih, konkretnih i laganijih, imajući pritom u vidu individualne potrebe ljudi. Dakle, za one koji vole nešto lagano ujutro, za one koji nemaju vremena, za one koji žele ojačati vlastiti organizam, za sportaše, studente itd.
Izbjegavajte velike količine voća
Ova kreativna učiteljica kuhanja predlaže da se kvalitetan doručak sastoji od složenih ugljikohidrata- cjelovitih žitarica ili njihovih proizvoda, zatim kvalitetnih masnoća- sjemenki i orašastih plodova, kvalitetnih tekućina poput miso juha, čajeva ili napitaka od žitarica. Neizostavne su i kvalitetne bjelančevine, kao što je tofu (sir od soje).
Za posebne prilike tu je i poneki slatki doručak s dodatkom voća, no autorica knjige ističe da treba izbjegavati velike količine voća, osobito one osobe koje imaju zdravstvene probleme. Zatim sve oblike rafiniranih proizvoda, kruh i peciva s kvascem, kekse i kolače jer povećavaju kiselost krvi. Odnosno, time smanjuju otpornost organizma.
Doručkovati najkasnije sat vremena nakon buđenja
Pitate li se zašto uopće doručkovati, odgovor je: da bi se nakon višesatnog mirovanja tijekom noći metabolizam probudio, a tijelo dobilo potrebnu energiju. Doručkovati svakako treba u roku od sat vremena nakon buđenja.
Preskočite li doručak, organizam dovodite se u situaciju da radi „na prazno“ što može uzrokovati slabost, pad razine šećera u krvi i nervozu. Osim toga, velika je vjerojatnost da ćete nakon jutarnjeg gladovanja za vrijeme ručka pojesti više hrane i imati pojačanu želju za slatkišima i grickalicama.
Dakle, želite li se pripremiti za umne i tjelesne napore, doručak je obrok koji ne smijete nikako propustiti. Cijena kuharice je 49 kuna.
In this article:doručak, Dunja Gulin, kuharica, makronova, Planetopija, recepti, ugljikohidrati
Click to comment
You must be logged in to post a comment Login