Pogreške zbog kojih izgledate starije

Ono što mislite da znate ili ne znate o svojoj koži može biti odgovorno za gubitak njenog mladenačkog izgleda i zdravlja. Najgore što možete pomisliti je to da kad dođe do određenih negativnih promjena da više se ništa ne može učiniti. To jednostavno nije točno.

Postoji nekoliko jednostavnih rješenja da se stanje popravi ili barem ublaži. Bore, mrlje, obješenost, sve su to pojave koje dolaze s godinama, ali i kao posljedica lošeg tretiranja kože. Međutim, ako se budete pridržavali nekoliko osnovnih pravila, održat ćete kožu lijepom i mlađom što je dulje moguće. Pritom je važno da znate razlikovati mitove od činjenica.

Koža bi se nakon pranja trebala zategnuti

Netočno.
Ako vam se koža ne osjeća svježe i meko nakon pranja, onda vjerojatno koristite vrlo jako sredstvo za pranje lica ili sapun. Svakodnevno umivanje i pranje lica uklanja bakterije i ostatke šminke, masnoće i mrtve stanice. Međutim, ako je sredstvo prejako ili ako pretjerujete prilikom pranja lica, to često može dovesti do osipa, pojačati vidljivost bora; osim toga, moguće su i upale jer tijelo počinje lučiti više prirodnih masnoća potrebnih koži koje ste uklonili pranjem.

Neka proizvodi koje koristite za pranje lica budu kremastiji, s hidratantnim sastojcima poput glicerina ili pak sa sastojcima poput natrija, dinatrijeva kokoil glutamata ili kokamidopropil PG-dimonium klorid fosfata (CPG) koji se dobivaju iz kokosova ulja. Oni čiste prljavštinu, ali ne nauštrb prirodne vlažnosti kože njenih masnoća.

Proizvodi iz drogerija nisu dobri

Netočno.
Bez obzira gdje se prodavali, svi proizvodi protiv starenja kože sadrže identične sastojke – retinoide, alfa hidroksid kiseline, peptide i antioksidante (poput vitamina C). Kako biste najisplativije potrošili svoj novac, potražite pakovanja i ambalažu koji su dizajnirani da održe svježinu i učinkovitost proizvoda koji su u njima. Potražite na primjer kremu ili sapun u boci na pumpicu bez tlaka. Tako u njih neće ulaziti ni zrak ni vaši prsti. Ili zatamnjenu ambalažu koja blokira sunčeve zrake da dođu do sadržaja.

Sredstva protiv starenja kože čine je još lošijom

Netočno.
Klasične kreme protiv starenja kože neće vašu kožu učiniti ništa lošijom od lasera ili kemijskim peelinga. Određeni sastojci u njima, poput retinoida koji ubrzavaju oporavak stanica kože i nastanak kolagena, mogu biti pomalo iritirajući da zbog njih odustanete od krema. Ali nemojte!

Ako vam je koža preosjetljiva, postoji nekoliko trikova za vas: ako prvi put koristite ove jake kreme, važno je da kožu pripremite za to. Koristite zeleni čaj tijekom dva tjedna prije nanošenja kreme jer je on pun antioksidanata. Neka krema bude blaža da smanji udjelom retinoida. Ako i dalje iritira, morate ojačati kožu – stavite kremu svaku drugu večer na lice i neka stoji pet minuta. Zatim operite lice. To radite sve dok ne osjetite da je koža postala tolerantnija. Onda počnite s cjelonoćnim tretmanima.Ostatak članka pročitajte ovdje:
Izbjegnite pogreške zbog kojih vam koža izgleda starije